Financieel onafhankelijk worden? Zet vandaag de eerste stap!

19 december 2022

Het klinkt voor velen als een ‘ver van mijn bed show’, het daadwerkelijk financieel onafhankelijk worden. Een term die tot voor kort alleen werd geassocieerd met miljonairs of mensen die de loterij hadden gewonnen. Toch hoor je in de media steeds meer over het financieel onafhankelijk worden in relatie tot de gewone man of vrouw. Wie slim met geld omgaat en het niet allemaal uitgeeft maar ook investeert kan -ook met een baan in loondienst- dit bereiken. Hoe je dit aanpakt, wat het precies is en hoe je vandaag nog de eerste stap zet? Lees snel verder.

Investeren versus uitgeven

Om financieel onafhankelijk te worden is het belangrijk dat je je geld niet allemaal uitgeeft maar ook investeert. Of dit in bitcoin, vastgoed of aandelen is maakt niet heel veel uit. Als je maar iets doet! Het gaat erom dat je je geld ergens instopt, waarmee de verwachting is dat het na verloop van tijd toeneemt in waarde. Wanneer je nu kijkt naar de ethereum koers, is het momenteel een slimme keuze om hierop in te spelen. Dit doe je in de verwachting dat de cryptomunt toeneemt in waarde en je zo een winst kunt behalen. Het gaat er bij financieel onafhankelijk worden dus om dat je je geld slim inzet om er later van te kunnen leven.

Hoeveel geld investeren?

De getallen omtrent hoeveel geld je moet investeren lopen zeer uiteen waar het gaat om het financieel onafhankelijk worden. De zogenaamde FIRE beweging, die overgewaaid is uit Amerika, gaat er vanuit dat je al van ongeveer 300.000 euro rond kan komen. Een voorwaarde hierbij is dan wel dat je zeer sober leeft en weinig om luxe geeft. Men gaat namelijk uit van een rendement van 5%, en dus dat je van 15.000 euro rondkomt per jaar. Reken wel dat dit een absoluut minimum is, waar je grotendeels zelfvoorzienend woont.

Zet vandaag de eerste stap

Financieel onafhankelijk worden is niet van vandaag op morgen gefikst. Hier gaat, zeker met een normaal salaris, enige tijd duren. Dit is ook niet erg, het gaat er vooral om dat je op een gegeven moment echt begint. Een eerste stap die je vandaag kunt zetten is geld van je spaarrekening (wat tegenwoordig niks oplevert) over te maken naar een rekening waar je bitcoin en andere crypto kunt kopen. Doe dit wel altijd middels een betrouwbaar forum, zodat je zeker weet dat je écht duurzaam investeert. Deze platformen bieden vaak ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de koers van de afgelopen tijd en de ontwikkelingen. Hierdoor kun je op basis van een gedegen analyse een besluit nemen.

Kortom, financieel onafhankelijk worden is voor iedereen mogelijk mits je de tijd ervoor neemt. Streef niet altijd naar complete onafhankelijkheid, maar realiseer je dat er ook tussenvarianten zijn zoals twee dagen per week minder werken doordat je passief inkomen hebt. Op deze dagen kun je meer tijd besteden aan zaken waar jij blij van wordt, dit geeft al een enorm gevoel van vrijheid. Dus zet ook vandaag de eerste stap naar deze mooie toekomst!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

tips belasting aangifte

10 tips voor je belastingaangifte

Wij als de ‘gewone mens’ komen vaak al best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn tenslotte geen belastingadviseurs....
Ontwerp-zonder-titel-1

Besparen doe je zo!

Korting spotten en aanbiedingen scoren, wie let er tegenwoordig niet op de kleintjes. De kosten van boodschappen, elektriciteit, gas, zorg...
kinderbijslag

Check snel je rekening, vandaag ontvang je de kinderbijslag!

In deze wereld waar het alsmaar duurder wordt is extra geld op de bankrekening natuurlijk meer dan welkom. Zeker in...