Kinderbijslag; welke kosten heb je met een kind?

31 maart 2024

Begin januari, begin april, begin juni en begin oktober. Voor ouders waarschijnlijk wel bekend. Dit zijn de momenten dat de kinderbijslag wordt gestort. Als je ouder wordt dan is het ook tijd je te verdiepen in de vergoedingen waar je recht op hebt. Want linksom of rechtsom kosten kinderen gewoon veel geld. Lees mee wat te doen met kinderbijslag en welke kosten je hebt met een kind.

Een vergoeding waar iedere ouder in Nederland van verzekerd is, is de kinderbijslag. Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Momenteel zijn de bedragen per kind per kwartaal:

Leeftijd kindeerste kwartaal 2024tweede kwartaal 2024
 0 tot en met 5 jaar€ 279,49€ 279,49
 6 tot en met 11 jaar€ 339,38€ 339,38
12 tot en met 17 jaar€ 399,27€ 399,27

De kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten die je maakt voor de opvoeding en verzorging van je kind.

Bij ons komt de kinderbijslag op de grote hoop maar we hebben wel spaarprojecten en spaarpotjes waar we elke maand wat in proberen te stoppen. En de kinderbijslag is dan een leuke bijdrage voor een spaarproject waar het op dat moment voor uitkomt.

Met welke kosten krijg je eigenlijk te maken zodra je kinderen krijgt?

Ik onderscheid voor het gemak even de volgende kosten:

 • Noodzakelijke kosten: deze komen elke maand terug en kun je niet omheen. Wel kun je ze natuurlijk zo hoog maken als je wilt/ kunt.
 • Aanvullende kosten: zijn niet noodzakelijk maar wel gebruikelijk voor veel gezinnen. Ze komen ook niet elke maand maar af en toe.
 • Eenmalige kosten: denk aan de babyuitzet, een nieuw kinderkamer of andere grote eenmalige uitgaven voor je kind. Dit zijn bij ons spaarprojecten die zover dat kan vooruit gepland worden.

Wij hebben twee kinderen van ruim 1,5 jaar en van 4 jaar. Wij ontvangen dus bijna € 500,- per kwartaal aan kinderbijslag wat € 166,- per maand is.

Noodzakelijke kosten

Onze maandelijkse kosten voor de kinderen zien er ongeveer als volgt uit:

 • Kleding & schoenen:      € 130,-
 • Boodschappen:               € 150,-
 • Schoolgeld/opvang:       € 130,-
  Totaal per maand:        € 410,-                

Hiermee kan ik zeggen dat ong. 40% van onze maandelijkse kosten voor de kinderen vergoed wordt door de kinderbijslag.  Ik weet niet wat gebruikelijk is maar ik vind dit wel prima.

Kleding probeer ik zo goedkoop mogelijk te kopen maar wel van goede kwaliteit. Schoenen worden wel echt in goede kwaliteit gekocht en altijd nieuw. Dit vinden we belangrijk voor de kindervoetjes in de groei.

De boodschappen zijn een schatting op basis van de kosten die we zonder kinderen aan boodschappen kwijt waren en nu. En dit is inclusief drogisterijartikelen.

Schoolgeld is vooralsnog bij ons niet van toepassing. De eigen bijdrage voor schoolreisje en andere activiteiten is sinds deze maand geschrapt door de school alle gezinnen. Dit aangezien iedereen met hogere energiekosten etc. te maken heeft. De € 130,- per maand is wat we moeten betalen voor de opvang van Noëlle 1 dag in de week. Dit is na verrekening van de kinderopvangtoeslag

Aanvullende kosten

Kosten die niet elke maand terugkomen maar wel goed zijn om in te calculeren als je kinderen krijgt.

 • Cadeaus
  Sowieso verjaardag en sinterklaas. Cadeaus met kerst doen wij niet. 
  Met de zomervakantie mogen de kinderen ook altijd wel een cadeautje kiezen. En tot slot hebben we kleine cadeautjes van max 4 euro ingezet bij bijvoorbeeld zindelijkheidstraining. Een volle stickerkaart betekende een cadeautje.
 • Sparen
  Elke maand sparen wij een vast bedrag per kind per maand wat op hun rekening wordt gestort.
 • Vakantie
  Een vakantie met kinderen is natuurlijk duurder omdat je een groter huisje nodig hebt. Aan de andere kant is het minder uit eten wat we voordat we kinderen hadden echt vaak deden. Dagjes uit kunnen wel een dure kostenpost worden.
 • Oppasgeld
  Momenteel bij ons te verwaarlozen omdat we enerzijds weinig oppas nodig hebben en anderzijds omdat er vaak iemand van de familie oppast.
 • Zakgeld en sport- of muzieklessen
  Deze kosten hebben wij momenteel nog niet mee te maken maar zal over ca. 2 jaar wel gaan spelen. 

Mocht je de kinderbijslag heel gericht willen gebruiken kun je denken aan de volgende opties:

 • Het geld opzij zetten voor je kind om te gebruiken als ze gaan studeren, op zichzelf wonen etc.
 • Het geld sparen voor latere grote kostenposten zoals bijv. Die peuterkamer, schoolbenodigdheden etc.
 • Het geld opnemen en in een aparte portemonnee doen om kosten voor de kinderen van te betalen zoals bijv. kleding. Niet heel actueel in dit digitale tijdperk maar wel heel gedisciplineerd.

Wat doen jullie met de kinderbijslag?

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

dekking schade door kinderen verzekering

Schade door kinderen dekken: welke opties heb je?

Kinderen zijn super enthousiast en soms een beetje onvoorzichtig. Als je kids hebt, gebeurt er thuis weleens een klein ongelukje....
reisverzekering

Hoe maak je de reisverzekering passend bij jouw situatie? 

Ben je aan het onderzoeken welke reisverzekering het beste bij je past? Het vinden van een nieuwe verzekering is niet...
tips belasting aangifte

10 tips voor je belastingaangifte

Wij als de ‘gewone mens’ komen vaak al best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn tenslotte geen belastingadviseurs....