Gedaan met struikelen over autootjes! Jongenskamers opruimen doe je zo

22 februari 2024

Als jongensmama weet je als geen ander hoe jongens op een heel andere manier spelen en rommel maken dan meisjes. In plaats van strijkparels en blinkende pailletjes overal moet jij het stellen met auto’s en andere voertuigen die op de meest gekke plekken tevoorschijn komen en doe jij minstens wekelijks je best om niet te luid te vloeken wanneer je voet op een verdwaald Legoblokje terechtkomt. Met de tips die je in dit artikel kunt lezen, zijn al die hindernissen binnenkort geschiedenis.

Sorteren kun je leren

Opruimen is niemands favoriete taakje, maar af en toe moet het gewoon. Door het speelgoed van je zoontjes per soort te sorteren, behoud je het overzicht en kunnen ze bewust kiezen met wat ze aan het spelen gaan. Om hen te motiveren om goed op te ruimen en het hen ook gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van kartonnen dozen om het speelgoed in op te bergen. Ga samen creatief aan de slag om de dozen in thema te versieren, zo is het duidelijk welke doos bij welk soort speelgoed past. Het versieren van de kartonnen dozen kan op zich al een toffe woensdagmiddagactiviteit zijn. Zo kun je een heel stratenplan tekenen op de doos voor de autootjes, legoblokjes plakken op de doos met Lego, enzovoort.

Niet alles tegelijk

Een andere tip om het overzicht wat te bewaren, is door niet al het speelgoed tegelijkertijd aan te bieden. Laat je boys één of twee soorten speelgoed kiezen waar ze mee gaan spelen, en geef hen die plastic opbergdozen. De andere dozen bewaar je op een plek waar niet gespeeld wordt, zoals de zolder of de kelder. De dozen kunnen geruild worden voor een andere doos wanneer alles volledig opgeruimd is. Misschien vrees je nu dat je ventjes elke vijf minuten aan je mouw zullen komen trekken om van speelgoed te wisselen, maar je zult snel merken dat kinderen beter en langer met een bepaald soort speelgoed spelen wanneer ze niet afgeleid worden door allerlei andere dingen die in het rond slingeren.

Durf afscheid nemen

Soms is het moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde stukken speelgoed, zowel voor jou als voor je kleine hartenbrekers. Natuurlijk kun je bepaalde dingen wel bewaren, maar wanneer er met een bepaald soort speelgoed niet meer gespeeld wordt of het niet meer leeftijdsadequaat is, wordt het tijd om plaats te maken voor andere dingen. Als je jongens het aankunnen, is het een fijn idee om samen de dingen die ze niet meer gebruiken, in verhuisdozen te stoppen. Die dozen kun je dan naar de kringloopwinkel brengen, of naar het containerpark als het echt niet meer bruikbaar is. Wat je ook kunt doen, is samen met je zoontjes met de verhuisdozen vol oud speelgoed naar een tweedehandsmarktje trekken om alles te verkopen. Met het geld dat ze hiermee verdienen, kunnen ze dan andere toffe spullen aankopen. 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

sweet-home-dekbedovertrek-formule-1-rood-140x200-c

Een stoere tienerkamer: zo doe je dat!

Wanneer jouw jongen wat ouder wordt, wordt het tijd om de slaapkamer eens goed onder handen te nemen. De overgang...
pasted image 0

Stijlvolle vloeroplossingen: PVC en laminaat bij LAB21

Bij LAB vind je een uitgebreide selectie van hoogwaardige PVC vloeren en laminaatvloeren die veel jongens, meiden en volwassenen mooi...
slaapkamer

Stoer dromen: zo slaapt jouw zoontje als een roos

De slaapkamer van je zoontje is zonder twijfel een van de belangrijkste kamers van het huis. Je kindje kan er...