Over (on)gezonde tussendoortjes

5 mei 2020

Wanneer ik in de winkel langs de schappen van de repen, bars, liga’s en Minions koekjes loop dan zegt er een stemmetje: ‘lekker, jammie, heerlijk, hebben, hebben, hebben!’ En de kinderen denken precies datzelfde, vooral over die Minions koekjes 😉. Met name koekjes met leuke en herkenbare verpakkingen trekken de aandacht. Ik ben zelf stiekem gek op de witte binnenkant van de Liga Milkbreak, zo lekker! Maar een ander stemmetje (die zit alleen in mijn hoofd) zegt; ‘niet doen, ongezond, suiker, slecht, word je dik van en daarbij is het ook nog eens hartstikke duur!’ Dat laatste stemmetje wint vaak, want ik koop dus (bijna) nooit van dit soort repen. Maar wat zijn nou ongezonde en wat zijn gezonde tussendoortjes voor kinderen?

Bekijk ook deze gezonde 10 uurtjes voor kinderen >>

Lekkere tussendoortjes

ongezonde tussendoortjes voor kinderenHeel soms, wanneer ze in de aanbieding zijn of wanneer ik met twee hele lieve jongens in de supermarkt loop. Dan kan ik wel eens vallen voor de gezellig uitziende en ‘gezond’ ogende repen. Maar sinds ik een workshop etiketten lezen heb gedaan doe ik het niet meer! Gezond, ammehoela!! Echt niet dus. In een gedroogde fruit reep zitten al snel 5 suikerklontjes en ook een Snelle Jelle bestaat voor 40% uit suiker! En dan heb ik het nog niet eens over de E-nummers.

Ik wist dit natuurlijk al wel, maar toch geloof je dat leuke plaatje en die pakkende teksten op een verpakking. En dat is natuurlijk nou juist de bedoeling. Af en toe een reepje is ook niet erg, want de oma’s komen ook wel eens aanzetten met dit soort snacks. Maar er zijn kinderen die dit dagelijks mee naar school krijgen en dat vind ik echt een hele slechte zaak! Ik begrijp ook wel dat niet iedere ouder ’s avonds aan food prepping voor de volgende dag doet, maar gezonde tussendoortjes voor kinderen hoeven helemaal niet veel tijd te kosten of duur te zijn.


Kant en klare gezonde tussendoortjes voor kinderen

– Augurken
– Tomaatjes/komkommer/paprika/wortels
– Olijven
– Aardbeien/druiven/mandarijnen
– Ongezouten en ongebrande noten/zaden/pitten
– Gedroogd fruit (dadel, abrikozen, cranberry, kokos, rozijnen, vijgen. Let op suikervrij)
– Pure chocolade van minimaal 70% cacoa
– Haring/gerookte makreel
– Kipfilet/rosbief
– Bakje kwark
– Eieren

(On) gezonde tussendoortjes

Vaak lijken tussendoortjes heel gezond, maar hier vergis je je dus enorm in. Als er light op staat zitten er juist heel veel ongezonde E-nummers in. Staat er suikervrij op, dan zit er extra veel vet in. Staat er 0% vet, dan zit er extra veel suiker in…. Veel herkenbare termen zijn: 100% natuurlijk, caloriearm, 0% vet, light, natuurlijke zoetstoffen en suikervrij. Onderstaande tussendoortjes lijken misschien gezond, maar zijn het dus niet!

– Ontbijtkoek (40% suiker)
– Ontbijtgranen zoals cruesli, cornflakes etc. (8% is suiker)
– Fruitbiscuit, zoals Sultata (bevat maar 1,5% bosvruchten)
– Fruitreep met zacht fruit (+ 48% suiker)
– Fruityoghurtjes (15% suiker en bestaat maar uit maximaal 1.5 % fruit)
– Kant en klare soep (heel veel zout en suiker)

Balans dag

Voor mijzelf geldt, balans. En dan heb ik het niet alleen over mijzelf, maar ook over mijn kinderen. Wanneer er een vriendje is mogen ze echt wel een bakje chips en, na enig aandringen, nog een, een donut of een lolly. Maar op andere dagen probeer ik ze iets gezonds te geven. Ik zeg probeer, want mijn kinderen zijn natuurlijk niet gek, een donut is veel lekkerder dan een stukje komkommer. Gelukkig weet Ravi ondertussen wel wat ongezond is, dat er veel suikers in koekjes en snoepjes zitten en dat suiker slecht is. Hij wordt er ook nog eens ontzettend druk van! Gelukkig zijn ze beide ook gek op groentes, fruit, een ei, olijven, rozijnen en nootjes.

Tussendoortjes voor naar school

Ravi krijgt wel altijd iets gezonds mee naar school en dat vindt hij ook heel normaal. Ik heb geen inzicht in wat andere kinderen krijgen, maar ik hoor wel eens iets over pakjes drinken en koekjes, maar daar laat ik me niet door beïnvloeden. Want wanneer ze dan af en toe wel een plakje ontbijtkoek of dat Minion koekje krijgen is het extra lekker!

Ik weet zeker dat een heel groot deel van je lichamelijke gesteldheid afhangt van wat je eet. En dit bewustzijn maakt dat ik niet elke dag een bak chips leeg eet en een roze koek of stuk taart netjes afsla. Maar als het echt, echt heel lekker is dan eet ik gewoon dat heerlijke notengebakje of een (heel groot) stuk Tony’s chocola. Ik ben ook maar een mens!

Je mag dus best regelmatig een tussendoortje eten, maar zorg dan wel (most of the time) voor een gezonde snack! En dat is dus geen Sultana, eierkoek, ontbijtkoek, Liga Milkbreak of fruitreep.

Ik vind het zelf heerlijk om af en toe in de keuken te staan en gezonde tussendoortjes te maken, zoals havermoutrepen, smoothies, een dadeltaart of bananenbrood. Zo breng je toch nog wat variatie aan en heb je het zelf in de hand.

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover! Welke gezonde tussendoortjes voor kinderen geef jij? En welke ongezonde?


Lees ook: een gezonde schoollunch? >>
Lees ook: BBB van Bento Box Blog >>

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...
gezonde traktaties, gezonde trakaties voor school, verjaardag, kinderfeestje

10x Gezonde traktaties

Trakteren op school… ik vind het nogal een dingetje. Super leuk natuurlijk, wanneer je kind zijn traktatie mag uitdelen in...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...