Boodschappen doen is een dure hobby. Of nouja, eerder een verplichting. De prijzen rijzen de pan uit en de tegenzin misschien wel net zo goed. Maar… als je de volgende tips opvolgt ben je hoe dan ook stukken voordeliger uit. Probeer maar eens!
1. Boodschappen doen in je eentje
Iedereen die wel eens met zijn kinderen boodschappen doet weet dat je óf veel duurder uit bent óf continu in discussie moet gaan over wat er wel of niet in de boodschappenkar mag. Daarnaast zijn de supermarkten hier natuurlijk ook uitstekend op voorbereid door allerlei aanlokkelijke producten voor kinderen op ooghoogte te plaatsen van jouw kids. Kortom: om jezelf een hoop discussie én geld te besparen kun je het beste in je eentje boodschappen doen.
2. Check de aanbiedingen
Ook aanbiedingen kunnen behoorlijk gunstig zijn voor je portemonnee, zeker wanneer je 1+1-acties in de gaten houdt. Vooral bij producten die langer houdbaar zijn of goed zijn in te vriezen is het de moeite waard hier wat meer van in te kopen.
Overigens is het het beste om deze acties al op voorhand te bekijken, in plaats van ter plekke in de winkel. Zo kun je veel gerichter boodschappen doen en eventueel besluiten toch naar een andere keten te gaan dan je normaal gesproken gewend bent. Wist je trouwens dat je via verschillende websites allerlei folders met actuele én aankomende aanbiedingen met elkaar kunt vergelijken? Veel overzichtelijker (en milieubewuster) dan de papieren folders. Bekijk hier als voorbeeld de plus aanbiedingen van volgende week maar eens.
3. Boodschappen doen met een volle maag
Een ander puntje om rekening mee te houden: doe alleen boodschappen op momenten dat je geen enorme honger of lekkere trek hebt. Op die manier voorkom je dat je allerlei snaaiwerk of andere ongezonde snacks koopt. Beter voor de lijn – mocht je daar op letten – én beter voor je portemonnee.
4. Maak een weekmenu en beperk je boodschappenbezoekjes
Hoe vaker je boodschappen doet, hoe meer geld je kwijt bent. Dat is nou eenmaal zo, want bij elk bezoekje aan de winkel heb je meer kans om extra dingen te kopen. Het beste kun je je bezoekjes aan de winkel dus beperken tot één of misschien twee keer per week. Maak daarom van tevoren een weekmenu en bepaal op voorhand wat je allemaal gaat eten die week. Hierdoor maak je bewustere en gevarieerdere keuzes en kun je makkelijker bepaalde ingrediënten met elkaar combineren. Het lijkt misschien een behoorlijk bedrag wanneer je de boodschappen opspaart, maar uiteindelijk ben je vele malen goedkoper uit dan wanneer je de boodschappen opsplitst (en allerlei extra’s koopt).
5. Ga voor de afgeprijsde artikelen
Zeker bij groente, zuivel en brood zijn we gewend om altijd de meest verse producten te pakken. Maar soms is het gewoon veel voordeliger om te kiezen voor de afgeprijsde artikelen. De meeste supermarkten prijzen hun producten af wanneer deze nog maar een dag of twee te verkopen is (terwijl ze vaak wel nog wat langer houdbaar zijn). Als dit producten zijn die je toch al van plan was dezelfde of de volgende dag op te eten, óf als dit product goed in te vriezen is, loont het zeker om juist voor deze producten te kiezen. Vaak scheelt dit zomaar 35%!
Daarnaast is het ook slim om in de gaten te houden op welk tijdstip de winkelmedewerkers producten zoals brood of vleeswaren afprijzen, zodat je je winkelbezoekjes daar eventueel op af kunt stemmen.