Voorbereiding op de kleuterschool

7 augustus 2021

Daniël is eind januari drie jaar geworden. Dat betekent dat het laatste peuterjaar is ingegaan. En dat brengt wel gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik ontzettend trots op hoe hij ontwikkelt. Maar het is ook echt afscheid nemen van die kleine peuter die nog een beetje waggelde en nog grotendeels een eigen taaltje had.

OPVOEDEN VOLGENS HET BOEKJE, BESTAAT DAT?

Hoe kies je de beste basisschool voor je kind?

Maar goed, ook al duurt het nog 10 maanden hebben we Daniël alvast ingeschreven voor de basisschool. Je weet namelijk nooit of er wachtlijsten zijn dus je kunt er maar beter op tijd bij zijn. In grote steden kan het zelfs belangrijk zijn om je kind vanaf 2,5 jaar alvast aan te melden om teleurstellingen te voorkomen.

Hoe kies je nu eigenlijk het beste een basisschool voor je kind? Het is namelijk wel een plaats waar ze  acht belangrijke jaren van hun leven doorbrengen.

Hoe kies je de beste basisschool voor je kind, basisschool, kleuterschool, tips kiezen basisschool

Wat vind jij belangrijk?

Vooropgesteld is er niet een beste manier om deze keuze te maken omdat het een persoonlijke keuze is.

Mijn tip is vooral bij jezelf en elkaar na te gaan wat je het belangrijkste vindt aan een school.

Voor ons was dit, dat de school een veilige basis moet zijn waar Daniël kan groeien en vooral sociaal goed kan ontwikkelen. We vinden het, het belangrijkst dat hij zich fijn voelt op school. En dan komt dat vanzelf de leerresultaten ook ten goede denken wij.

De kennismaking; is er een klik?

Daarnaast is het zeker aan te raden om een kennismakingsgesprek te plannen bij de scholen die in aanmerking komen. Aangezien wij in een klein dorp met 2 basisscholen wonen was de keuze van scholen voor een kennismakingsgesprek snel gemaakt.

In dit gesprek krijg je de beste indruk van een school en kom je erachter of er een klik is. We hebben Daniël ook meegenomen naar het kennismakingsgesprek om hem zo alvast te betrekken in de voorbereiding richting de kleuterschool. We merkten dat hij dit een beetje spannend maar toch ook heel interessant vond.

3 jaar, peuter, schoolkeuze, kleuterschool, basisschool

Belangrijke aandachtspunten:

Wij hebben vooral de volgende zaken mee laten wegen in onze beslissing:

  • Lesmethode: er zijn verschillende lesmethodes waar gebruik van gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld:
    • Een vernieuwende lesmethode waarbij kinderen veel vrijheid krijgen om zelfstandig werken en samenwerken te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn montessori en dalton
    • Ontwikkelingsgericht onderwijs dat vooral gericht is op de persoonlijke ontwikkeling van het kind. De school waar wij voor gekozen hebben maakt gebruik van de IPC Deze methode biedt ook wat meer structuur dan de meer vernieuwende lesmethodes wat wij heel fijn vinden.
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
    • Dit zegt het al. Wij vonden het heel belangrijk dat de school naast de intellectuele ontwikkeling ook veel aandacht biedt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
  • Aandacht voor kinderen met speciale behoeften
    • Welke mogelijkheden zijn er wanneer je kind om welke reden dan ook moeilijker meekomt of wanneer je kind juist meer uitdaging nodig heeft?
  • Ruimte indeling
    • Zitten alle klassen dicht bij elkaar of is er meer splitsing tussen onderbouw en bovenbouw? Hoe is de rust of juist drukte in de lokalen en de gemeenschappelijke ruimten?
  • Klassenindeling
    • Hoe groot zijn de klassen? Zijn het combinatieklassen? Staat veelal dezelfde leerkracht voor de klas of verschillende leerkrachten?
  • Sfeer
    • Dit is het beste te ervaren in een kennismakingsgesprek of door bijvoorbeeld andere ouders te spreken. Hoe is de sfeer op school en past dit bij jullie als ouders en bij jullie kind?

In ons geval waren de enige opties sowieso scholen op loopafstand. Maar zo niet dan kun je de locatie ook mee laten wegen. Is de school dichtbij huis of bijvoorbeeld op de route naar je werk.

Als de school vlakbij is kan je kind er dan op latere leeftijd ook zelfstandig naartoe?

De keuze voor de school is nu gemaakt, en hoe verder?

Daniël gaat momenteel 3 ochtenden naar de kinderopvang wat al een heel fijne voorbereiding is op school. Hier maakt hij spelenderwijs al een beetje kennis met het fenomeen school en leert hij met andere kinderen omgaan. We merken dat hij dit ook steeds leuker begint te vinden en ook de interactie met andere kinderen begint op te zoeken. Belevenissen van de opvang worden inmiddels thuis ook nagespeeld. Ook heeft hij het nu al over de kleine school (opvang) en de grote school (basisschool)

Verder zullen we Daniël voorbereiden door te zijner tijd boekjes met hem te lezen over naar school gaan en mag hij een ochtend gaan wennen.

Hoe ervoeren jullie het toen je kind naar de basisschool ging? En hebben jullie nog tips?

LEES OOK:

Hoe kies je de beste basisschool voor je kind

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

ouderschap-ouders-tips

6x tips voor nieuwe ouders

Ben je nog maar pas mama of papa geworden, of komt de bevalling nu wel heel dichtbij? De komst van...
motor-kleding

Motorkleding kopen; waar let je op?

Als je voor het eerst op de motor stapt, dan moet je jezelf goed inpakken met goede en veilige kleding....
mannenavond

Mannenavond? Kies voor deze 5 wijn-spijs combinaties

Er is niets zo gezellig als een mannenavond! Het is de perfecte gelegenheid om samen met je vrienden te genieten...