Je kinderen op internet: 5 tips

25 februari 2020

Vanaf een bepaalde leeftijd gaan kinderen steeds meer gebruik maken van internet. Waar peuters alleen nog internet gebruiken om filmpjes te kijken, beginnen kleuters al met spelletjes te zoeken. Na een paar jaar weten ze zelf precies waar spellen en films te vinden zijn en leren ze op school ook om internet te gebruiken voor het zoeken van informatie. Kinderen gaan dus steeds meer en intensiever gebruikmaken van internet. Hier vind je 5 tips hoe je om kunt gaan met je kinderen op internet.

Pas op een tabletnek of gameboy-rug >>

1.       Kies een uitgebreide internet bundel

Als je kinderen intensiever gebruik gaan maken van internet, zul je merken dat je behoefte krijgt aan een uitgebreidere bundel. Misschien was het voorheen wel prima om een klein internet abonnement te hebben. Nu zullen er echter hogere eisen gesteld gaan worden aan jullie verbinding. Het is bijvoorbeeld heel storend als jouw internet traag wordt omdat je kind een film aan het downloaden is. Daarom kies je voor een nieuw internet abonnement, zodat alle gezinsleden optimaal gebruik kunnen maken van internet. Gebruiken jullie naast internet ook andere diensten, zoals TV of bellen? Dan is het voordeliger om een alles in 1 abonnement af te sluiten.

2. Pas je begeleiding aan op de leeftijd van je kinderen

Hoe je je kinderen begeleidt als ze op internet gaan, hangt af van de leeftijd van je kinderen. Peuters en kleuters zul je altijd beschermen als ze op internet gaan. Je blijft erbij en begeleidt je kind volledig. Maar wat doe je als je kinderen groter worden en meer zelfstandig kunnen? Bij jonge kinderen is het praktisch om te kiezen voor bepaalde beveiligingssoftware. Die zorgt ervoor dat je kind alleen toegang heeft tot websites die jij hebt goedgekeurd. Is je kind weer een stap verder (meestal vanaf ongeveer 10-12 jaar), dan bestaat de begeleiding vooral op de achtergrond door je kind te leren wat wel en niet verstandig is op het internet.

3. Probeer je niet op te dringen

Veel kinderen vinden het storend als hun ouders voortdurend meekijken bij wat ze doen. Vooral bij pubers heeft dat vaak een averechts effect. Bedenk dat je kind altijd en overal op internet kan komen. Het heeft dus weinig zin om thuis alles te controleren, terwijl dat je kind alleen maar boos maakt. In plaats daarvan is het beter om je niet op te dringen aan je kind. Dingen die eigenlijk ‘not done’ zijn bij pubers:

  • Voortdurend meekijken
  • Ook een profiel aanmaken op social media om hen te volgen
  • Steeds de browsergeschiedenis nakijken als je kind op de computer is geweest

Als je kind merkt dat je dit soort dingen doet, zal hij je minder snel in vertrouwen nemen als hij tegen dingen aanloopt.

4. Leer je kind de regels over privacy

Een van de belangrijkste dingen die je kind moet leren: wissel nóóit wachtwoorden, mailadressen of contactgegevens uit op internet. Het is voor kinderen erg verleidelijk om dit gemakkelijk te doen, omdat internet alles zo eenvoudig maakt. Leer je kinderen wat er kan gebeuren en wat de gevolgen zijn. Leer je kind ook dat bepaalde grenzen gewoon niet overschreden kunnen worden. Denk daarbij aan seksueel getinte opmerkingen, vragen of zelfs acties via de webcam. Probeer je kind op voorzichtige manier duidelijk te maken wat de gevolgen kunnen zijn als het daarmee verkeerd gaat.

5. Bied vertrouwen

Zelfs als je je kind alle goede lessen meegeeft, is er kans dat hij fouten maakt. Zeker als hij een eigen smartphone krijgt en dus altijd overal bij kan. Fouten maken is nu eenmaal menselijk. Hoe je daarop reageert, bepaalt hoe vertrouwelijk je kind dit soort dingen met je zal delen. Probeer dus ook niet boos te worden als je kind opbiecht dat hij online iets heeft gedaan dat niet slim was. Door vertrouwen te bieden, rustig te luisteren en je kind de ruimte te geven, kom je het verst. Anders is de kans groter dat je kind zal blijven rondlopen met de problemen, zonder daarvoor naar jou toe te gaan.

Je kinderen op internet kunnen een bron van zorgen zijn. Iedereen kan zich voordoen als iemand anders. Je hoort de laatste jaren de raarste verhalen: sexting, cyberpesten en nog veel meer wanpraktijken komen voor. Daar wil je je kind natuurlijk tegen beschermen. Dat kun je echter niet doen door als een waakhond mee te kijken als je kind op internet bezig is. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je kinderen op een fijne en goede manier gebruik kunnen maken van internet.

 

HELP ik heb een verslaafde draak in huis >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

auto's

Dit zijn populaire auto’s als tweede auto

Een tweede auto is voor veel gezinnen en huishoudens tegenwoordig geen luxe meer, maar een praktische noodzaak. Of je nu...
met je zoon

Quality time met je zoon: de 5 leukste activiteiten

Heb je een dag vrij? Dan is er niets leukers dan deze samen met je zoon door te brengen. Hij...
photo-1606216794074-735e91aa2c92-768x1152

De ultieme gids voor bruidscollecties en trouwpakken voor de grote dag

De grote dag komt steeds dichterbij, en het kiezen van de juiste outfit is een van de meest bijzondere, maar...