Je relatie goed houden tijden de tropenjaren, hoe doe je dat?

4 januari 2022

Je relatie goed houden tijden de tropenjaren, hoe doe je dat? Volgens het CBS eindigt bijna 40 procent van het aantal huwelijken in een scheiding. Verwacht wordt dat dit percentage zelfs naar 50% stijgt onder alle toekomstige ouders. 

Veel relaties eindigen nadat er kinderen zijn

Hoewel ik wel weet dat veel relaties eindigen nadat er kinderen zijn schrik ik hier wel van. Want ondanks dat ik echt wel geloof dat er gevallen zijn waarin het beter is om uit elkaar te gaan, vraag ik me af of veel scheidingen ook voorkomen hadden kunnen worden. Want ik hoop en denk dat veel mensen het wel met me eens zijn dat een scheiding nooit positief werkt voor kinderen. Ernstige gevallen als bijv. mishandeling daargelaten uiteraard. 

Onderhouden van je relatie is gewoon pittig

En eerlijk is eerlijk: het onderhouden van je relatie met (kleine) kinderen is gewoon ontzettend pittig. Zeker de eerste jaren worden niet voor niets de tropenjaren genoemd

Tijdens mijn zwangerschap van Daniël hebben we een informatieavond bij de verloskundigenpraktijk bijgewoond waar ook een relatiecoach sprak. Zij vroeg hoe ik onze relatie voor ons zag zodra er een kind bij was. Mijn antwoord was, dat dit gewoon hetzelfde zou zijn. Natuurlijk zouden de dagen er anders uitzien maar onze relatie zou hetzelfde blijven. 

Dit is natuurlijk een erg positieve (misschien te rooskleurige) en nuchtere benadering. Terugkijkend nu 4 jaar later is onze relatie echt niet hetzelfde als voor de kinderen. Ook zeker niet structureel beter of slechter. Maar vooral anders en vooral met ups en ook absoluut downs. 

Je moet werken aan een relatie

En dat is denk ik ook hoe het werkt. Er is een gezegde dat zegt dat een relatie altijd werken blijft. Het is niet zo dat je van elkaar houdt en dat de rest dan wel vanzelf komt. Nee je moet er aandacht aan blijven geven. 

En bij een relatie onderhouden terwijl je kinderen hebt is dat nog een heel groot graadje erger. 

je relatie goed houden met kleine kinderen, tips om je relatie goed te houden met kleine kinderen

Slaaptekort is dé bom

Wat ik na de geboorte van Daniël al merkte en na de geboorte van Noëlle nog een keer in het kwadraat is dat slaaptekort een behoorlijke bom legt onder je relatie. Wat ik vooral heb gemerkt is dat slapeloosheid me prikkelbaar maakt en onzeker. 

Ik kon het laatste jaar echt onredelijk ontploffen of zelfs in huilen uitbarsten om onbenullige dingen als een vieze wastafel na het scheren, een vies fornuis of soms ook helemaal niets. Maar wat vooral veel speelde is de vele avonden / nachten dat ik met Noëlle heb gelopen omdat ze zelf niet in slaap viel en bij Gert ook niet. Gevolg was dus dat ik ontelbare uren met de draagzak heb gelopen (ook ‘s nachts, binnen en buiten). Enerzijds was ik er helemaal klaar mee en wilde ik rust. Anderzijds als Gert probeerde te helpen heb ik hem vaak afgesnauwd omdat het bij hem toch niet lukte en hij te ongeduldig was met Noëlle. En daar frustreerde ik mij weer om. Dit wil uiteraard niet zeggen dat Gert niets deed want hij heeft heel veel zorg voor Daniël op zich genomen. Wat dat betreft was het ieder een kind. Alleen het ene kind sliep een stuk moeilijker dan het andere kind. 

Kortom: de eerste pak ‘m beet 8 maanden na Noëlles geboorte kenmerkten zich door een sleur van vermoeidheid, irritaties, onzekerheid en verwijten naar elkaar. 

Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen fijne momenten waren want die waren er zeker wel. Maar het gevoel van hierboven overheerste vaak. 

We hebben de juiste weg weer te pakken!

Toch kan ik oprecht zeggen dat we nu de juiste weg weer te pakken hebben. Waar zit ‘m dat dan in? Ik denk dat dat meerdere dingen zijn:

Pak niet alles te persoonlijk op en geef positieve aandacht

In de eerste tropenjaren met veel moeheid is er weinig tijd voor elkaar. Pak niet alles te persoonlijk op als je partner geïrriteerd tegen je doet. Dit is echt mijn grootste leerpunt geweest. Geef elkaar aandacht in de kleine momenten. Een stevige knuffel kost weinig tijd maar doet zoveel goed

Wees altijd eerlijk 

We durven alles tegen elkaar te zeggen. En ja dat kan soms clashen maar klaart dan wel de lucht. Zolang je elkaars mening maar respecteert (dit is niet hetzelfde als het ermee eens zijn). Ik geloof dat je in een goede relatie ruzie moet durven maken, zolang het maar niet iets structureels wordt.

Humor

Probeer dingen luchtig te zien, de humor ervan in te zien. Het risico is al gauw dat je alleen de negatieve aspecten ziet en die worden daardoor nog groter. Door er op momenten ook maar gewoon om te lachen voelt het minder groot. Dit is niet hetzelfde als bagatelliseren maar ook niet zwaarder maken dan nodig. 

Seksuele relatie

Als ik internet moet geloven is seks iets waar vooral veel vrouwen het eerste jaar na de bevalling of langer niet aan hoeven te denken. Of dit echt voor de meerderheid geldt weet ik niet en uiteraard moet je nooit iets echt tegen je zin in doen. 

En ja, het is absoluut waar dat je na het krijgen van kinderen minder vaak het bed in duikt dan daarvoor. Dat is in mijn optiek ook logisch. 

Maar desalniettemin is het wel mijn tip om ook aandacht te blijven geven aan je seksuele relatie. Of je moet allebei niet willen, ook prima natuurlijk. 

Wat ik bij mezelf vaak merk is dat ik op voorhand denk: mmm geen zin, ik ben te moe. Soms ben ik ook echt te moe maar er zijn ook genoeg keren dat zin echt wel te maken is. 

En vooral ook hier, blijf open en eerlijk naar elkaar, durf te proberen en, niet geheel onbelangrijk, geniet ervan. 

Me time, uitjes zonder kinderen

Wat veelgehoorde tips zijn, maar die afgelopen jaar wat mij betreft niet voor ons werkten, zijn me time of avonden/ nachten zonder kinderen. 

Dat ligt niet aan de tips maar aan onze situatie. Het slapen met Noëlle ging elke avond en soms ook ‘s nachts zo moeizaam dat ik haar echt niet aan iemand anders over durfde te laten. Daar voelde ik me veel te bezwaard over. Mijn eerste avondje buitenshuis was toen Noëlle 8,5 maand was en toen was het nog Gert die oppaste. Met 9 maanden waren we voor het eerst zelf een avondje weg. En dat is prima. Want ik weet dat als we wel eerder een avondje weg waren gegaan, ik of te moet was geweest en/of ik te veel in de stress had gezeten zodat van ontspannen genieten ook geen sprake was. 

Kinderen uit logeren hebben we met Daniël wel een paar keer gedaan sinds zijn geboorte. Maar hij heeft ineens om één of andere reden zo’n enorme heimwee ontwikkeld dat dit geen optie is. 

En me time voor mezelf inplannen vind ik niet prettig, omdat het dan als teveel druk voelt om te moeten ontspannen. 

Gouden tip

Wat ik wel een gouden tip vind en wat we een paar keer hebben gedaan, is een uitje overdag. Lekker lunchen, wat winkelen of een stuk wandelen. Veel wandelen is trouwens ook een gouden tip bij weinig slaap, maar dat terzijde. 

Kortom er zijn tal van manieren om je relatie goed te houden tijdens de tropenjaren. Maar ik denk dat het belangrijkste wel neerkomt op respectvol, open en eerlijk naar elkaar te blijven en te zoeken naar wat voor jullie als stel werkt. 

Ik eindig met een uitspraak die ik afgelopen jaar tijdens een trouwdienst hoorde: Een relatie is elkaar helpen. Niet elkaars problemen oplossen…

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

ouderschap-ouders-tips

6x tips voor nieuwe ouders

Ben je nog maar pas mama of papa geworden, of komt de bevalling nu wel heel dichtbij? De komst van...
huidverzorging

Zorg goed voor je huid met deze vijf tips

Ben jij ontevreden over de gezondheid en de uitstraling van jouw huid? Met deze vijf tips heb je binnen no...
motor-kleding

Motorkleding kopen; waar let je op?

Als je voor het eerst op de motor stapt, dan moet je jezelf goed inpakken met goede en veilige kleding....