Jonge jongens en social media

14 februari 2023

Sociale media zijn de afgelopen jaren exponentieel in populariteit toegenomen. Waar voorheen enkel volwassen gebruikmaakten van social-mediaplatformen, heeft er de afgelopen jaren een verschuiving plaatsgevonden naar de jeugd. Als ouder heb je hier nauwelijks grip op en het simpelweg verbieden is veelal geen optie. Zodra je zoon in zijn hoofd heeft gehaald dat hij gebruik wil maken van social media, is het van belang dat je hem de juiste begeleiding geeft en duidelijk maakt wat de risico’s zijn.

Wat zijn momenteel de populairste sociale media?

De populariteit van diverse social-mediaplatformen verschilt sterk per leeftijdsgroep. In grote lijnen is het op te knippen in de categorie ouders en kinderen.

Ouders:

Onder volwassenen zijn Facebook, Twitter en LinkedIn zeer populair. Het merendeel van de volwassenen heeft Facebook en dat maakt het onder andere ideaal om contact te leggen met oude bekenden. Daarnaast kun je via Facebook anderen up-to-date houden over wat er speelt in je leven. Terwijl de een Facebook dagelijks gebruikt voor het delen van informatie, gebruikt de ander het enkel om informatie in te winnen. Naast Facebook is Twitter ook populair onder volwassenen. Hierop wordt er vaak minder gedeeld over het privéleven en worden er veelal discussies gestart over maatschappelijke kwesties. LinkedIn is, in tegenstelling tot Twitter en Facebook, puur op zakelijk contact gericht. Zo kom je met een groot LinkedIn netwerk eerder aan werknemers en ontstaan er veel samenwerkingen doordat er voor het eerst contact is gelegd met LinkedIn.

Kinderen:

Kinderen maken ten opzichte van ouders weinig gebruik van Twitter en Facebook. Indien ze toch een Facebook account hebben, vindt er hierop meestal weinig activiteit plaats. Instagram en TikTok zijn daarentegen wel onwijs populair onder de jongere bevolking. Op deze platforms worden er voornamelijk beelden gedeeld. Bij Facebook moet je dan denken aan leuke foto’s van het gezin en een kort filmpje over actualiteiten, terwijl het bij TikTok voornamelijk om amusement door korte, grappige en soms ook handige filmpjes gaat.

De risico’s van social media onder kinderen

Kinderen staan helaas niet of te weinig stil bij de risico’s van het internet. Als ouder doe je er het liefst alles aan om je kind veilig te houden. Helaas is het internet iets waar je als ouder weinig grip op hebt. Je kunt moeilijk controleren waar je kind zich precies mee bezighoudt en mocht er een vervelende situatie ontstaan, dan vertellen veel kinderen dit liever niet aan hun ouders. Als ouder wil je dit logischerwijs het liefst direct weten, zodat je op tijd hulp kunt bieden. Gelukkig zijn er als ouder wel een aantal acties die je kunt ondernemen om de digitale veiligheid van je kind in grote lijnen te waarborgen. Zo kun je het beste gebruikmaken van een veilige VPN verbinding. De kans dat de telefoon of computer van je zoon wordt gehackt, is hierdoor stukken kleiner. Helaas zijn er ook onderdelen waar je als ouder totaal geen grip hebt. Zo komt pestgedrag online veel vaker voor dan in de echte wereld. Het is dan ook te betreuren dat er kinderen zijn geweest die vanwege structureel online pestgedrag, geen andere uitweg zagen dan zelfdoding.

Met deze tips verklein je de kans op depressies door social media

Helaas komen depressies onder jongeren nog steeds erg vaak voor. Veelal heeft dit te maken met (online) pestgedrag van anderen. Naast pestgedrag komt chantage treurig genoeg ook vaak voor via het internet. Zo kan een indringer het netwerk binnen sluipen en bijvoorbeeld (naakt) foto’s maken via een device met een camera. Door de digitale omgeving goed te beveiligen dam je dit risico goed in. Het vervelende is alleen dat kinderen zichzelf ook door stommiteiten in de problemen kunnen helpen. Zo kan een ex-vriendje bijvoorbeeld besluiten om gevoelige informatie met de buitenwereld te delen. Als ouder is het daarom van groot belang dat je in dialoog blijft met je kind. Benadruk wat de risico’s zijn en geef aan dat je altijd klaar staat om te helpen. Een manier om te laten zien wat de risico’s zijn, is samen een filmpje kijken van meisjes of jongens die door onveilig social media gebruik in de problemen zijn gekomen. Vooral wanneer je kind aan het puberen is en niet zomaar alles van je aanneemt, is dit een echte aanrader.

Laat je kind niet tot diep in de nacht gebruikmaken van zijn telefoon

Een goede nachtrust is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Vooral ‘s nachts vindt het herstel plaats en een continue verstoring van de nachtrust kan nare gevolgen hebben. Dit verslechtert bijvoorbeeld de concentratie en daarmee ook de schoolprestaties. Daarnaast zorgt een beperkte nachtrust voor een slecht humeur en een chagrijnige puber in huis is zoals de meesten weten alles behalve prettig. Maak daarom duidelijk afspraken en voorkom dat je kind tot diep in de nacht op zijn telefoon zit. Zo zou je bijvoorbeeld de regel in kunnen voeren dat de kinderen na 23:00 de telefoon beneden in dienen te leveren. Houd er wel rekening mee dat dit een behoorlijke discussie teweeg kan brengen en je kind dit je niet in dank af zal nemen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

aquarium kopen

5 redenen om een aquarium voor je kind te kopen!

Heb je er ooit aan gedacht om een klein aquarium voor je kind te kopen? Het kan zijn dat jouw...
kleren-maken

Hoe kun je als jongen op een makkelijke manier zelf je eigen kleding maken: drie handige tips!

Het is nooit fijn om kapotte kleding te hebben, maar gelukkig kun je zelf meer oplossen dan je misschien zou...
kenny-eliason-b_GtasP517U-unsplash

Gebruik deze tips om de kinderkamer op te fleuren!

De kinderkamer is een plek waar je kinderen zich veilig en comfortabel moeten voelen. Het is belangrijk dat deze ruimte...