WoW, je jongen wordt 6 jaar, dit is echt een mijlpaal: je kind is kleuter-af en gaat waarschijnlijk al naar groep 3. Iedere dag komt hij thuis met nieuwe dingen die hij geleerd heeft en waar hij trots op is. Je ziet hem veranderen van kleuter naar grote jongen van 6 jaar.
Jongen 6 jaar – opvoeding
De opvoeding van een jongen van 6 jaar kan best pittig zijn. Hij is inmiddels allang geen baby meer en wil zo ook zeker niet gezien worden.
Een jongen van 6 jaar heeft geen haast, want hij leeft nog niet met de klok. Jammer voor jou, want als moeder of vader, sta je altijd te popelen om weg te gaan wanneer jij klaart bent, maar grote kans dat hij nog lang niet zover is en jij je geduld moet bewaren. Dit kan leiden tot diverse frustraties van beide kanten. TIP: zorg ervoor dat je alles ruim inplant en hierdoor geen haast hebt. Verwacht niet te veel medewerking van je kind, maar houd rekening met zijn gebrek aan tijdsbesef.
Ook handig is om te werken met vaste rituelen die voor je kind herkenbaar zijn. Hij weet dan wat er gaat komen en dit biedt houvast voor hem. Bijvoorbeeld: eerst ontbijten, dan tandenpoetsen, dan jas aan, schoenen strikken, tas pakken en naar school.
Voor je kind van zes jaar ben jij het grote voorbeeld. Geniet hiervan en ga samen klusjes doen. Met z’n tweetjes is dat natuurlijk altijd veel leuker dan alleen, dat vindt hij ook. Misschien kun je samen boodschappen doen, knutselen of zelfs in de tuin werken of de auto of ramen wassen. Zie het als quality time. Laat je kind vertellen over wat hij allemaal doet en leert op school, wie z’n vriendjes zijn en wat hij van de juf of meester vindt.
Cognitieve ontwikkeling kind 6 jaar
De cognitieve ontwikkeling is een breed begrip. Het leren, onthouden, het oplossen van problemen en intelligentie vallen allemaal onder cognitieve ontwikkeling.
De overgang van de kleuterklas naar groep drie is erg groot, want hier begint het serieuze leerwerk. Veel kinderen vinden dat best lastig. Tussen 6 jaar en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling, omdat hij concreet leert denken. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij voor zich kunnen zien.
Dit levens- en schooljaar leert je kind niet alleen lezen en schrijven, maar ook rekenen en alles wat hierbij komt kijken.
Dit gaat je kind van 6 jaar dit jaar leren:
- leert letters herkennen en schrijven
- getallen herkennen en schrijven en heeft begrip voor ‘erbij’ en ‘eraf’.
- begrijpt de symbolen ‘+’ (optellen) en ‘-‘ (aftrekken).
- kan sommen onder de tien oplossen (door te tellen en eventueel met behulp van een telraam) en later optel- en aftreksommen onder de twintig redelijk vlot uitrekenen.
- kan op een gegeven moment tellen in stapjes van twee, vijf of tien.
- leert tellen tot honderd, splitsen, verdubbelen en halveren.
- kan op een analoge klok klokkijken (hele en halve uren).
- heeft begrip voor geld
LEES OOK: Spelenderwijs leren tellen
Lichamelijke/Motorische ontwikkeling
De motoriek van kinderen van 6 jaar is nog niet helemaal ontwikkeld, maar jongens van 6 jaar zijn dol op rennen, klimmen, stoeien, gooien en vangen.
Ga lekker veel met je kind zwemmen, voetballen en fietsen. Door het oefenen leert hij snel en het is zoveel leuker wanneer hij het ook meteen aan jou kan laten zien. Zie zijn trotste gezichtje eens stralen als het hem lukt!
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Je kind kan nog snel van stemming wisselen, zeker aan het begin van het schooljaar.
Kinderen van 6 jaar zijn niet meer zo bang voor monsters onder het bed, maar wel voor dingen uit de werkelijke wereld. Sommige angsten zijn reëel, zoals angst voor grote honden. Naast onze benen stellen die beesten niet zo veel voor, maar tegenover een kind zijn ze enorm. Dwing je kind niet om een hond te aaien, maar leer hem liever hoe hij op veilige afstand kan blijven – honden kunnen immers ook bijten.
LEES OOK: MEISJES ZIJN STOM
Spelen
Fantasie en werkelijkheid worden steeds meer gescheiden bij een kind van 6 jaar. Zijn spelen ontwikkelt zich steeds meer. Zo kan hij met auto’s, bouwmaterialen, knuffels uitgebreide steden bouwen of verhalen spelen. Laat hem lekker spelen in zijn fantasiewereld!
LEES OOK: