Over omdenken en de kerstviering op school. HO, HO, HO!

16 december 2019

Christmas, the most wonderful time of the year! Yeah right!! The most busiest time of the year zul je bedoelen. If you know what I mean?! Niet dat kerst niet wonderful is hoor. Ik ben gek op Kerstmis, op lichtjes, de kerstboom, kerstviering op school, kerstmuziek (Tell me, baby. Do you recognize me?…), op lekker eten en op mooie kleren. 

Bekijk hier de leukste feestkleding voor jongens >>

Drukste tijd van het jaar!

Maar ooh wat kan ik busy moeilijk ombuigen naar wonderful. Terwijl het natuurlijk gewoon omdenken is. Waarom druk zijn en druk doen? Van wie moet die boom perfect zijn (voor Instagram?), het kerstgevoel, die kersthapjeshapjes hoeven echt geen oeh’s en aah’s te krijgen van alle andere mama’s en die kerstjurk van vorig jaar, kan ik dit jaar nog wel nog een keertje aan (dan ziet iedereen dat ik dit jaar geen 10 kilo ben aangekomen in elk geval, omdenken dus!). Niemand zegt dat ik druk moet zijn en niet mag genieten, behalve ikzelf.

Herkenbaar? Waarom doen we het dan elk jaar weer?

Omdat het de macht der gewoonte is, omdat we elk jaar beter, mooier en groter willen. Ik doe daar dus niet meer aan mee! Ik ben begin 2018 thuis komen te zitten met een burn-out en heb het afgelopen jaar heel erg veel geleerd. Er is maar één Maryke en die moet nog heel lang mee. En in die periode wil ik graag blij zijn, gelukkig soms, gezond, fanatiek en energiek. En dat word ik niet door me gek te laten maken door wat andere mensen misschien, wellicht, wel niet van me zouden kunnen denken. Natuurlijk kan ik me daar nog steeds druk om maken, duh!… Maar ik doe mijn best het wat sneller los te laten.

Kerstviering op school

Bij ons op school wordt de kerstviering op school gevierd tijdens het kerstdiner. Elke klas viert zijn eigen feestje. Maar het begint met een gezamenlijke bijeenkomst op het binnenplein. Alle leraren, kinderen en hun ouders komen samen op het kleine plein. Waar de kinderen een prachtig ingestudeerd kerstliedje zingen. Ouders pinken een traantje weg onder het genot van een glaasje Glühwein of warme chocolademelk.

Vervolgens gaan de kinderen naar hun klassen waar ze van verschillende, door de ouders gemaakte hapjes, genieten. De kinderen nemen de dag ervoor bestek, een bord en een beker mee naar school, netjes voorzien van hun naam. Ruim een week voor de ‘big day’ mogen de kinderen zelf een lijst samenstellen met hapjes die ze heel erg lekker vinden. Bij de ene klas krijg je als ouder een gerecht/snack aangewezen (zoals bij Ravi) en in de andere klas mag je zelf iets van de lijst kiezen (bij Bodhi). Ik was er op tijd bij en vinkte bij Bodhi snel de knakworstjes in bladerdeeg aan. Want van Ravi had ik deze zelfde hapjes toegewezen gekregen. Hoppa, easy peasy!

Versierde klassen

Wanneer alle kinderen in de mooiste kerstkleding naar de, door hunzelf super gezellige, versierde klassen vertrekken lopen de ouders naar de gymzaal. Daar staat een lange tafel vol wolwassen-lekkernijen. Mét groentes erin, als je begrijpt wat ik bedoel 😉Deze hebben de ouders, uit verschillende culturen, zelf gemaakt. Ik heb, op het moment van typen, nog geen idee wat ik ga maken. Want knakworstjes in bladerdeeg vind ik niet zo heel volwassen-proof. Of is dat weer mijn overthinking perfectionisme?

Kerstengeltjes met sterretjes

Tussendoor komen de kinderen naar het grote plein om sterretjes af te steken. Ik moet eerlijk zeggen dat de meeste ouders op dat moment met hun mond vol spinaziequiche staan en helemaal niet door hebben dat hun kerstengeltjes buiten met sterretjes staan te zwaaien. Maar goed. Wanneer al het lekkers achter de kiezen is mogen de ouders nog even in de klassen kijken hoe gezellig (en chaotisch, maar gezellig) het er uitziet.

Je mag hierna je schaal met nog 4 stinkende gevulde eieren, 2 koude kipnuggets of 4 sloffe bladerdeeghapjes weer mee naar huis nemen. Incl. het vieze servies en natuurlijk je overprikkelde kind(eren). Die thuis, gedoucht en wel als een blok in slaap vallen. Of onder de glitters en etensresten nog een uur staan te stuiteren van alle zoetigheden die ze zelf op de hapjeslijst hebben gezet.

Hoe vermoeiend en prikkelend deze kerstviering ook is, ook mede door de haastige voorbereidingen. Alles moet altijd last minute, want er moet al zo veel. Het strikje is kwijt, de glitterbus leeg, het haar niet strak genoeg, de schoenen te krap en de nette broek blijkt te groot…

Omdenken!

Want wat hebben ze het leuk met de hele klas. In het donker, aan tafel, met heerlijke hapjes die ze thuis nóóit en te nimmer als avondeten krijgen. Je hoeft niet af te wassen, je hoeft geen eigeel van de stoelen te poetsen, ‘lust-ik-niet’ restjes van de tafel te vegen of kaarsvet van de vloer te krabben.

En wat hebben wij, ouders, het ook gezellig. We zijn weer op de hoogte van de laatste roddels uit de buurt, proeven verschillende hapjes uit verre landen (inspiratie voor ons eigen kerstdiner) en dat onder het genot van een wijntje. ZONDER kinderen! Hoe fijn!

Zin in het kerstdiner op school

Ik heb dus oprecht zin in het kerstdiner bij ons op school. Ik laat me niet meer gek maken. Die hapjes, die belanden gewoon als drollen in de wc. En het kind dat naast het mijne zit, heeft zeker weten een hippere kersttrui aan. De moeder van Beppie heeft toch het hoogste woord en de vader van Kees de grootste auto. Maar wat maakt het uit? Wat uit maakt is dat we samenzijn, dat we genieten en dat we dankbaar zijn voor al dat lekkere eten. Toch?

Ik hoop dat jullie dit jaar ook een relaxed (zo relaxed mogelijk) feestje maken van de kerstviering op school. Toch ben ik heel benieuwd hoe ze het bij jullie op school vieren?

kerstviering op school, kersthapje school

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

vaderdag, speelgoed scheerset, leuke vaderdagcadeautjes, vaderdag 2022

Vaderdag 2022: zo vader, zo zoon

Ieder jaar wordt op de derde zondag van juni vaderdag gevierd en dit jaar valt dit op zondag 19 juni...
In juni is het weer zo ver: Vaderdag komt er weer aan. Dat betekent dat de kids met een leuk geschenk voor papa moeten komen, en in de praktijk betekent dat vaak dat mama zelf op zoek moet naar een leuk Vaderdagcadeau. Ter inspiratie cadeaus voor vaderdag, cadeau tips vaderdag

4 leuke cadeaus voor Vaderdag

In juni is het weer zo ver: Vaderdag komt er weer aan. Dat betekent dat de kids met een leuk...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...