Wat als je kind een biertje drinkt …

10 december 2021

Een lastig onderwerp vind ik kinderen en alcohol. Wij drinken zelf thuis echt wel een wijntje en biertje in het weekend, maar hoe moet ik hiermee omgaan met mijn kinderen. De NIXX 18 campagne van de Overheid sta ik voor 100% achter, maar daarbij moet ik als ouder natuurlijk ook het goede voorbeeld geven…

Kinderen en alcohol

De NIXX 18 campagne heeft als stelregel geen alcohol en niet roken voor kinderen tot 18 jaar. Maar eigenlijk zouden kinderen tot hun 24 jaar geen alcohol moeten drinken, want alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen, die pas na 24 jaar volgroeid zijn. Dat kan invloed hebben op karakter en gedrag, leren en geheugen. Wanneer kinderen op jonge leeftijd beginnen met drinken, vergroot dit de kans op verslaving op latere leeftijd.

De invloed van ouders op het gedrag van kinderen

Als ouder heb je veel invloed op het gedrag van je kinderen, zo ook met het drinken van alcohol. Je kind heeft regels nodig bij het verkennen van zijn grenzen en zeker in de puberteit. Je kunt uitleggen aan kinderen dat alcohol echt invloed heeft op de ontwikkeling van zijn hersenen omdat deze pas na 24 jaar volgroeid zijn. En alcohol is gewoon slecht voor de hele gezondheid van je kind. Uit onderzoek blijkt dat ouders meer invloed hebben op hun kinderen dan ze vaak denken!

Praat met elkaar!

Mijn jongens zijn nu tiener en pubers. De jongste tiener (nu 12 jaar) heeft totaal geen behoefte om ook maar een slokje bier te drinken, maar hier gaat natuurlijk een keer verandering in komen. De oudste is inmiddels 19 jaar en drinkt nu zeker wel een biertje (en meer). Maar hier hebben we als ouders altijd duidelijke regels voor afgesproken. Geen alcohol tot je 18e verjaardag. Ook niet met feestjes! Ook hebben we uitgelegd waarom we willen dat ze geen alcohol drinken.

Regels omtrent kinderen en alcohol gebruik

  • Geen alcohol onder de 18 jaar
  • Feestje? Drink alcohol vrije dranken
  • Zeker geen alcohol als je naar school moet of werken
  • Zeker geen alcohol in het verkeer (geldt ook voor de fiets en lopend!)
  • Je doet niet stoer over alcohol gebruik
  • Je jut niemand op om alcohol te drinken (denk aan groepsgedrag)

Stiekem alcohol gebruik

Jonge pubers houden zich meestal aan het verbod van hun ouders, maar verbieden alleen kan leiden tot stiekem gebruik. Het is daarom belangrijk dat jij de grenzen aangeeft, dat je uitlegt waarom je regels stelt, en dat je het goede voorbeeld geeft. Drink dus zelf ook niet te veel en te vaak en zeker niet als je nog moet autorijden. Wees eerlijk en duidelijk en praat met elkaar. Laat vooral weten dat je het afkeurt voor hun gezondheid, dus dat je dit uit liefde doet voor je kind!

Groepsdruk

En deze regel geldt dan ook voor onze middelste zoon. Voor hem is de groepsdruk best lastig, want er zitten een paar jongens bij die graag stoer willen doen. Zij denken dat de hoeveelheid alcohol die je naar binnen werkt op een avond laat zien hoe stoer je bent… Wanneer hij een feestje heeft waar wel acohol geschonken wordt, gaat hij hier op de scooter naar toe en zegt dat hij geen alcohol mag drinken omdat hij nog moet rijden. Dit geeft voor hem een mooi excuus om niet te hoeven drinken. Maar eerlijk gezegd, moet hij dit excuus niet eens hoeven te gebruiken bij zijn vrienden, zou je denken toch?! Maar ik ben trots op hem dat hij het op deze manier oplost.

Bij die andere ouders mag het wel

Ik heb altijd gezegd dat ik wil dat mijn kinderen gezond opgroeien en geen alcohol hoort daar ook bij. Je wilt toch dat de hersenen van je kind zich goed ontwikkelen? Dus ik snap niet waarom anderen ouders hun kinderen wel alcohol laten drinken voor hun 18e verjaardag. Ik vind het respectloos wanneer zij mijn kinderen onder de 18 jaar wel een biertje aanbieden. Hiermee breng je de kinderen ook nog eens in een lastige situatie, want zij moeten sterk genoeg zijn om dit af te slaan. Zo werkt het toch niet? 

Als je duidelijke regels met je kinderen afspreekt over het drinken van alcohol, hebben zij daar meer houvast aan dan wanneer je geen regels of grenzen stelt. Wanneer alle ouders een lijn zouden trekken dan bestaat hier ook geen onduidelijkheid over lijkt mij. 

Ik ben benieuwd hoe jij als ouder omgaat met kinderen en alcohol. Laat het weten in een reactie hieronder, zodat we elkaar als ouder kunnen helpen en inspireren!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

gitaar-spelen

Muzikaliteit bevorderen bij je kind

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat affiniteit met muziek ontzettend goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het bevordert...
1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...