Kinderen en technologie; hoe ga je ermee om?

2 februari 2023

Een extra aspect wat bij de opvoeding is gekomen sinds een aantal jaren is de omgang van je kind met technologie. In de beginjaren werd er vaak nog luchtig over gedaan en gezien als één grote meerwaarde. Vandaag de dag is deze tendens wel een beetje veranderd. De voordelen van technologie worden nog steeds wel gezien, maar de nadelen worden ook steeds zichtbaarder. Toch kun je je kind niet helemaal afschermen van technologie, alleen al om de reden dat het ook veel brengt is dat geen goed idee. Maar hoe ga je ermee om? Hier een aantal tips.

Leeraspect

Kinderen zijn zeer leergierig, met technologie kun je dit nog eens extra versterken. Maak hier dan ook gebruik van en laat je kind op tv kijken naar programma’s die de taalontwikkeling stimuleren of ga voor de beste tv van dit moment inclusief interactieve mogelijkheden. Natuurlijk mag je kind ook wel eens iets ter ontspanning kijken, maar weet dat iets educatiefs én leuks bij kinderen vaak samengaat. Wanneer je een smart tv van hoge kwaliteit aanschaft kun je hierop ook internetten en daar vind je op YouTube al de leukste opties.

Maak het gezellig

Zet je kind niet bij iedere kick meteen voor de tv. Daarmee leert het namelijk niet zichzelf vermaken en zorg je ervoor dat de creativiteit verdwijnt. Een kind hoort zichzelf af en toe te vervelen, daar is niks mis mee. Dit geldt dus ook voor het geven van een tablet, doe dit op vaste momenten en bij specifieke, leuke gelegenheden. Niet uit verveling of na lang gejengel. Dit geeft er een negatieve vibe aan. Beter is juist om gezellige momenten te plannen omtrent technologie, zoals het kijken van een zaterdagavond programma met het hele gezin samen op de bank. Iets lekkers erbij en gezellig tegen elkaar aan gekropen. Tv kijken krijgt zo een fijn karakter.

Kortom, wees bewust van de omgang van jouw kind met technologie. Maak het geen alternatief voor verveling, maar juist iets wat niet vanzelfsprekend is en garant staat voor gezelligheid.  Wellicht als opvoeder niet altijd de makkelijkste optie, maar voor de lange termijn zorg je er wel voor dat je kind een gezonde relatie krijgt met technologie.

Onderschat daarnaast niet de snelle leercurve van een kind in combinatie met technologie, ze kunnen vaak al zeer snel zaken zelf opzoeken. Wanneer je wilt voorkomen dat je kind met ongepaste zaken in aanraking komt, overweeg dan een filter in te stellen op het apparaat. Better safe, than sorry!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-3

Welke reisverzekering past het beste bij jou?

Er zijn maar weinig mensen die niet warmlopen voor een leuk uitje. Voor de een is een uitje in eigen...
Ontwerp-zonder-titel-2

Overweeg jij om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Als ondernemer moet je risico’s nemen om tot mooie resultaten te komen. Dat wil echter niet zeggen dat je alle...
8ea6BcxeYhqB9byvSbhWZ7GWp7U

De leukste films op Netflix

Zijn jullie thuis ook in het bezit van een Netflix abonnement? Dan moet je deze films zeker eens bekijken. Met...