Kinderen op internet, hoe ga je daar veilig mee om?

13 april 2020

Het internet is een integraal onderdeel van onze wereld en ons leven worden. De meeste volwassenen snappen de gevaren die het internet met zich meebrengt en gaan hier wijs mee om. Juist omdat het internet zo’n grote plek inneemt in de wereld, is het moeilijk om je kind (buiten de computer met internet thuis) toegang te ontzeggen. Dit terwijl je het misschien wel graag zou willen, of in ieder geval strak in de gaten zou willen houden wat je zoontje online doet.

De gevaren waar we onze kinderen voor willen beschermen

De gevaren zijn breed, en het is belangrijk dat je ze allemaal op je vizier hebt, anders voorkom je ze ook niet. Ten eerste staat het internet natuurlijk vol met content die ongeschikt is voor kinderen. Denk aan pornografisch materiaal, gewelddadige beelden of opruiende teksten. Helaas zijn er ook mensen actief online die contact proberen met kinderen om seksueel misbruik te kunnen plegen. Daarnaast zijn er mensen die naar wegen zoeken om computers te hacken en mensen af te persen. Ook biedt het internet een enorm platform voor pesten, met een groot bereik en grote gevolgen voor het slachtoffer. Ook kan je zoontje verslaafd raken aan online games en in een sociaal isolement komen omdat hij enkel nog achter de computer of op de smartphone wil zitten.

Bespreek de risico’s

Voor een kind is het internet een wereld vol entertainment en informatie, en een manier om te communiceren. De gevaren zien kinderen vaak niet in. Daarom is het aan jou als ouder om je kind hierover bij te praten. Dat zijn geen leuke gesprekken, zeker niet als je het over seksueel misbruik en cybercrime moet hebben, maar het kan wel een cruciale eye opener zijn voor je kind. Hopelijk leidt een goed gesprek er ook toe dat je kind je sneller iets zal toevertrouwen als er iets gebeurd is wat hem niet lekker zit. Aan de risico’s kun je regels koppelen, die dankzij jouw uitleg van de risico’s hopelijk beter begrepen worden.

Kinderen op internet

Social media kanalen

Het gebruik van social media is iets wat je je kind moeilijk kan ontzeggen als al zijn klasgenootjes het wel mogen. Maar je kunt er wel voorwaarden aan stellen. Sta je kind bijvoorbeeld toe om op slechts twee media (niet Twitter, wel Facebook en Instagram bijvoorbeeld) een account te hebben en controleer bij tijd en wijle of het inderdaad daarbij gebleven is. Maak ook voor jezelf een account en verplicht je zoon jouw vriendschapsverzoek te accepteren, zodat je in de gaten kunt houden wat hij online doet. Dat zal hij niet leuk vinden, maar je kunt als het voorwaarde stellen om überhaupt van social media gebruik te mogen maken. Wil je het nog iets verder controleren, dwing dan af dat je het wachtwoord van zijn account weet.

Software voor ouderlijk toezicht

Ook is er software beschikbaar waarmee jij digitaal ouderlijk toezicht kunt houden. Deze kun je op de computer, tablet of smartphone zetten om in de gaten te houden wat je kind online doet. Iedere app heeft weer zijn eigen mogelijkheden. Met de betaalde app My Mobile Watchdog kun je toegang krijgen tot de sms’jes, contacten en belgeschiedenis van je kind. Ook kan je er websites en apps mee blokkeren en achterhalen waar je (de telefoon van) je kind zich bevindt. Funamo, een andere betaalde app, biedt webfiltering, apparaatcontrole en toepassingsbeheer op de smartphone of tablet van je kind. Je kind kan de app niet zelf de-installeren, dat kan alleen jij als beheerder. De app Screen Time helpt jou als ouder bij het beheren van de schermtijd die je kind op de smartphone of tablet doorbrengt. Je kunt het dagelijks gebruik beperken (met je eigen telefoon!) en specifieke apps blokkeren. Je kunt ook gebruik op bepaalde tijden blokkeren of juist extra schermtijd bieden als beloning voor goed gedrag. Met de app Safe Lagoon kun je jouw kind beschermen tegen cyberpesten en de schermtijd beheren. Het is een van de weinige apps waarmee je berichten op Snapchat, Instagram en andere apps kunt monitoren.

Alles is mogelijk: zelfs je broer ruilen op het internet >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

auto's

Dit zijn populaire auto’s als tweede auto

Een tweede auto is voor veel gezinnen en huishoudens tegenwoordig geen luxe meer, maar een praktische noodzaak. Of je nu...
met je zoon

Quality time met je zoon: de 5 leukste activiteiten

Heb je een dag vrij? Dan is er niets leukers dan deze samen met je zoon door te brengen. Hij...
photo-1606216794074-735e91aa2c92-768x1152

De ultieme gids voor bruidscollecties en trouwpakken voor de grote dag

De grote dag komt steeds dichterbij, en het kiezen van de juiste outfit is een van de meest bijzondere, maar...