Kindveiligheid en haarden; waar moet je op letten?

16 juni 2023

Heb je kleine kinderen in huis en ben je van plan om een haard van haardencentrumnederland.nl te installeren? Goed idee! Maar haarden zijn meer dan een warme en gezellige plek. Wanneer je er niet goed mee omgaat kan het een potentieel gevaar zijn voor kinderen. Om vervelende ongelukken te voorkomen moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat je kinderen veilig zijn in de buurt van de haard. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen en installeren van verschillende soorten haarden om de kindveiligheid te waarborgen.

Gashaarden

Gashaarden zijn populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken en veilig zijn. Ze worden aangedreven door aardgas of propaan en hebben geen echt vuur, maar imiteren de vlammen met behulp van gasbranders en keramische houtblokken. Wanneer je een gashaard gaat kiezen, moet je erop letten dat deze een veiligheidsschakelaar heeft die de gastoevoer automatisch afsluit als de vlam uitgaat. Dit voorkomt dat er gas ontsnapt. Ook moet de haard voorzien zijn van een stevig en hittebestendig glaspaneel om te voorkomen dat kinderen per ongeluk in contact komen met de vlammen of hete oppervlakken.

Elektrische haarden

Elektrische haarden zijn een uitstekende keuze voor kindveiligheid. Het lijkt net op een echt haardvuur met behulp van LED-verlichting en kan eenvoudig worden in- en uitgeschakeld. Het vuurbeeld is niet echt, dus er is ook geen risico op brandwonden. Controleer wel of het toestel is voorzien van een beveiliging tegen oververhitting. Op deze manier wordt de haard automatisch uitgeschakeld als deze te heet wordt. Verder zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. De haard moet bijvoorbeeld stevig bevestigd zijn aan de muur of op een andere veilige plaats waar kinderen er niet bij kunnen.

Houtkachels

Kies je liever voor houtkachels? Begrijpelijk! Mensen houden van houtkachels om hun knisperende geluiden en de heerlijke geur van brandend hout. Wanneer je voor een houtkachel kiest moet je letten op de constructie en de aanwezigheid van een deur met hittebestendig glas. De deur moet goed sluiten en er mogen geen openingen zijn waar kleine kinderen hun handen in kunnen steken. Het is ook essentieel om de kachel op een stabiele ondergrond te plaatsen en ervoor te zorgen dat er een veilige afstand is tussen de kachel en andere brandbare materialen, zoals meubels en gordijnen.

Bio-ethanol haarden

Bio-ethanol haarden worden ook steeds populairder. Dat komt omdat ze een modern ontwerp hebben en milieuvriendelijk zijn.  Ze branden namelijk op bio-ethanol, een hernieuwbare en schone brandstof die geen rook, geur of roet produceert. Toch moet je ook bij deze haard goed kijken naar de veiligheidsvoorzieningen. Controleer of de haard is uitgerust met een vlamdovende brander of een mechanisme waarmee je de vlam snel kan doven in geval van nood. Plaats de haard op een stabiele ondergrond en zorg dat er voldoende ventilatie aanwezig is om de uitstoot van koolmonoxide te voorkomen. Met deze tips kun je de kindveiligheid waarborgen, welke haard je ook kiest!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...
DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...