Kruiden planten met je kinderen

30 juni 2023

Zijn jouw kinderen op de leeftijd dat ze veel buiten zijn en nieuwe dingen willen ontdekken? Het is dan een leuk en leerzaam idee om samen met je kids kruiden te planten. Het is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een geweldige manier voor hen om meer te weten te komen over de natuur en hoe je je eigen voedsel kunt kweken. En zeg nou eerlijk; eigen gekweekt voedsel smaakt stukken beter. Lees verder voor meer informatie!

Het belang van kruiden

Kruiden zijn niet alleen smaakmakers in onze gerechten, ze hebben ook tal van gezondheidsvoordelen. Voordat we de handen uit de mouwen steken, is het goed om je kinderen te laten zien waarom kruiden zo speciaal zijn. Leg uit dat kruiden niet alleen lekker zijn, maar ook vitaminen en mineralen bevatten die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Je kunt ook wat vertellen over de geschiedenis van kruiden en hoe ze door de eeuwen heen gebruikt werden voor medicinale doeleinden.

Kies de juiste kruiden

Nu is het tijd om te bepalen welke kruiden je wilt planten. Laat je kinderen meedenken en laat ze hun favoriete kruiden kiezen bij plantengrow.nl. Begin met een paar gemakkelijke kruiden zoals basilicum, peterselie, munt of tijm. Deze kruiden groeien goed en zijn niet al te veeleisend. Het is ook leuk om verschillende soorten kruiden te kiezen, zodat je een gevarieerde kruidenhoek in je tuin kunt creëren.

Voorbereiding en planten

Voordat je begint met het planten van de kruiden, moet je de grond voorbereiden. Betrek je kinderen bij deze taak en laat ze zien hoe ze de grond moeten losmaken en harken. Je kunt ze tevens ook meer vertellen over de behoeften die planten hebben, zoals voldoende zonlicht en water. Laat je kinderen de zaadjes planten en zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Leer hen hoe ze de grond voorzichtig kunnen aandrukken en water kunnen geven.

Verzorging van de kruiden

Natuurlijk moeten de kruiden ook regelmatig verzorgd worden. Leer je kinderen hoe ze voor de kruiden moeten zorgen door regelmatig water te geven en onkruid te verwijderen. Leg uit dat planten zorg nodig hebben om gezond en sterk te kunnen groeien. Het kan een leuke dagelijkse bezigheid worden om de kruiden te controleren en te kijken naar eventuele veranderingen in hun groei. Op deze manier worden ze ook bewust van de natuurlijke processen die plaatsvinden.

Oogst en gebruik van de kruiden

Nu komt het spannende moment van de oogst dichterbij. Leg je kinderen uit dat ze moeten wachten tot de kruiden voldoende volgroeid zijn voordat ze geoogst kunnen worden. Leer hen hoe ze de bladeren voorzichtig kunnen plukken zonder de plant te beschadigen. Dit is ook het moment om met hen te praten over de verschillende manieren waarop kruiden gebruikt kunnen worden in de keuken. Nadat de kruiden zijn geoogst, is het tijd om ze daadwerkelijk te gebruiken. Samen kunnen jullie experimenteren met verschillende recepten en ontdekken welke kruiden goed samengaan met bepaalde gerechten. Ze kunnen hun creativiteit gebruiken en zelf nieuwe smaakcombinaties uitproberen. Veel plezier!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...
DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...