Op welke leeftijd geef je je kind een smartphone of tablet?

23 maart 2020

Vroeger kon je als kind niet even je ouders onderweg bellen om te zeggen dat je later was. Te laat komen betekende geen eten meer en direct naar boven, hup je tienerbed in. In de huidige maatschappij gaat dat met behulp van een smartphone allemaal veel makkelijker. Ook van een tablet maken veel kinderen en volwassenen dankbaar gebruik. Wat is nu een geschikte leeftijd om kinderen een tablet of smartphone te geven en hoe ga je er mee om?

Rond de middelbare school

Op de middelbare school wordt met Magister gewerkt. Hierop kunnen ouders en kinderen onder andere hun huiswerk, cijfers en lesrooster bekijken. Dit kan op een computer, maar het is voor veel ouders een reden om hun kind een smartphone te geven. Dit is dan ook de reden waarom vrijwel ieder kind vanaf 11 jaar een smartphone heeft. Toch heeft maar liefst de helft van alle 9-jarigen al een mobiele telefoon. Feit is dat je vooral naar je kind moet kijken, er is geen vaste leeftijd voor een eerste smartphone te zeggen. Kan hij de verantwoordelijkheid aan van een mobiele telefoon en, vooral, is het al noodzakelijk? Er zijn een aantal overwegingen om je beslissing op te baseren. 

Hoe verstandig is je kind?

Is je kind verstandig en maakt het over het algemeen de juiste beslissingen? Dan kan je kind ook goed omgaan met de verantwoordelijkheid van een telefoon. Is je kind impulsief, doet het eerst en denkt het dan pas, dan kun je beter nog even wachten. Immers, je wilt ook dat ze zich verantwoordelijk gedragen als het aankomt op whatsapp groepen.

Houd je kind zich aan gemaakte afspraken?

Kan je kind zich aan gemaakte afspraken houden en vertrouw jij je kind daarin? Je maakt ook afspraken over hoe de smartphone wel, en vooral niet, gebruikt mag worden. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je kind zich hier aan houdt. Je kind en de telefoon moeten niet met elkaar vergroeien. Voor thuisgebruik mag je er ook best een limiet aan verbinden. Vraag jezelf af of je kind zich aan dit soort afspraken kan houden.

Is je kind open naar jullie als ouders?

Een kind is online kwetsbaar. En omdat het nog een kind is, kan er altijd een inschattingsfout gemaakt worden. Hebben jij en je kind een vertrouwensband, met andere woorden: durft je kind bij je te komen in zo’n geval? Gaat je kind nog een stap verder met het gebruik van de smartphone, bijvoorbeeld door er de apps van Instagram en Facebook op te zetten? Leg je kind dan uit hoe er veilig gebruik gemaakt kan worden van social media. Maak je kind duidelijk nooit foto’s van zichzelf of anderen te vesturen. Eenmaal online zijn foto’s moeilijk definitief te verwijderen. Daarnaast moet je kind het gevoel hebben altijd bij je terecht te kunnen als ze onjuist benaderd worden!

Tabletgebruik

Met een tablet zou je best al eerder kunnen beginnen. Je hoeft natuurlijk niet specifiek een voor je kind zelf te kopen. Kijk eerst eens of er verantwoordelijk mee omgegaan kan worden door je eigen tablet uit te lenen. Soms kijken peuters al een filmpje op de tablet, of spelen een spelletje. Je kind in het weekend in de ochtend even de tablet in zijn kinderbed geven zodat jullie nog even kunnen slapen? Je bent zeker niet de enige die dat op die manier handig oplost! Het voornaamste is dat je kind veilig de tablet kan gebruiken, zonder dat ze met ongepaste content op bijvoorbeeld YouTube in aanraking komen. Stel ook een schermtijd in zodat je kind niet denkt dat het de hele dag op de tablet mag.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

auto's

Dit zijn populaire auto’s als tweede auto

Een tweede auto is voor veel gezinnen en huishoudens tegenwoordig geen luxe meer, maar een praktische noodzaak. Of je nu...
met je zoon

Quality time met je zoon: de 5 leukste activiteiten

Heb je een dag vrij? Dan is er niets leukers dan deze samen met je zoon door te brengen. Hij...
photo-1606216794074-735e91aa2c92-768x1152

De ultieme gids voor bruidscollecties en trouwpakken voor de grote dag

De grote dag komt steeds dichterbij, en het kiezen van de juiste outfit is een van de meest bijzondere, maar...