Leerachterstand door Corona? Hier juist niet!

22 april 2020

In de media kan je er niet meer omheen. Mensen hebben het voortdurend over de kinderen die een leerachterstand door Corona opbouwen. Ja, dit kan gebeuren. Ook lees je over kinderen die in onveilige thuissituaties terecht komen.  Natuurlijk vind ik dit ontzettend vervelend en naar. Ik ben me er zeker van bewust dat er zulke situaties ontstaan.

Lees ook: Een brief aan alle ouders >>

Leerachterstand door Corona

Natuurlijk zijn er veel kinderen die leerachterstand oplopen door Corona, maar wat mij opvalt is dat je bijna niets leest over de andere kant?

Er zijn ook kinderen die juist opbloeien nu ze thuis werken. Als ik alleen al naar mijn eigen twee kinderen kijk, zie ik dat beide kinderen heel anders reageren.

Noud is 5 jaar, zit in groep 1 en mist zijn juf enorm. Toen zij de eerste keer belde, kreeg ik hem daarna niet meer stil. Zeker een uur heeft hij gehuild. Uiteindelijk kreeg ik hem stil toen ik de televisie aanzette.

Sommige kinderen bloeien juist op door Corona

Maar mijn oudste is zo’n voorbeeld die ik hierboven noemde. Zij bloeit thuis op. Noortje is hoog sensitief. Twee weken voordat de zomervakantie afgelopen zou zijn, sliep ze slecht in. Ik dacht dat dit de spanning voor het nieuwe schooljaar zou zijn en dat het wel over zou gaan. Het had even tijd nodig. Dacht ik. Maar niets bleek minder waar. Ondanks dat ze nog maar 8 jaar is, is het hier helaas de gewoonte dat zij elke schooldag tussen 22.00 en 22.30uur slaapt. ’s Morgens moet ik haar wakker maken. Dit is absoluut niet fijn om als moeder te zien. Op school krijgt ze veel te veel prikkels binnen die ze niet kan verwerken. En natuurlijk wordt ze begeleid en hebben de meesters en juffen tips gekregen van deze begeleider. Zo kan zij het beste aan de buitenkant van de klas zitten. Middenin krijgt ze van alle kanten prikkels binnen. En zo zijn er nog meer kleine handreikingen die haar een beetje kunnen helpen. Maar nu we thuis lesgeven, zie ik mijn dochter zo veranderen. Zij is echt een meisje wat nu opbloeit. Sinds we thuis zitten, is ze nog maar 3 keer niet in slaap gevallen. Alle andere dagen slaapt ze ‘gewoon’ tussen 19.00 en 19.30 uur.

leerachterstand door corona, corona blog, thuisonderwijs, ouders voor ouders

Lees ook: wat als de scholen weer opengaan?

Hoe kan zij minder prikkels krijgen? Help!

Dit heeft mij wel aan het denken gezet. Noortje heeft blijkbaar nog meer nodig om haar prikkels te minimaliseren wanneer zij weer naar school gaat en wij zouden iets moeten bedenken hoe Noortje meer prikkels kan kwijtraken.

Mochten jullie hier ervaring mee hebben, zouden jullie aub jullie tips met mij willen delen? Ik sta echt overal voor open, om Noortje de rust te geven die zij nodig heeft.

En gepeste kinderen?

Ik wil ook nog even andere kinderen benoemen die het niet erg vinden om thuis les te krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan kinderen die gepest worden. Ook zij zullen zich nu beter voelen.

Het verbaast mij echt dat de media vol staat met (alleen) de negatieve berichten.

Kinderen bloeien op, op een andere manier

Wat ik heel belangrijk vind is dat wij de kinderen op een goede manier hier doorheen helpen. Misschien ontstaan er wat ‘achterstanden’ ten opzichte van klasgenootjes. Maar wellicht kan jouw kind wel een heel gerecht op tafel zetten, kent jouw kind allemaal bordspellen, weet het zichzelf goed te vermaken en kent het veel feiten over de natuur omdat jouw kind de bomen en struiken in de gaten gehouden heeft tijdens deze periode en heeft hij of zij de veranderingen van de natuur waargenomen. Misschien heeft hij wel gezien hoe de vogeltjes takjes verzamelden en hoe zij een nestje zijn gaan bouwen, misschien is de grove motoriek wel vooruit gegaan omdat ze een trampoline hebben waar ze elke dag op springen etc etc. Kinderen kunnen ook in andere dingen groeien.

En ik heb er vertrouwen in dat de leerkrachten genoeg expertise hebben om de kinderen weer te begeleiden wanneer de scholen weer open gaan….

Hulpvraag

Maar mijn hulp vraag voor Noortje staat wel open. Wie heeft er voor mij nog tips waar ik wellicht niet aan gedacht heb? Hoe kan ik haar weer helpen als ze naar school moet?

leerachterstand door corona

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...