Opgebiecht: ik ben een ontaarde ouder

22 april 2017

Sinds een paar jaar woon ik in Frankrijk en als moeder op het Franse platteland vallen me vaak dingen op, waarvan ik me afvraag of het een cultuurverschil tussen Nederland en Frankrijk is of meer een verschil tussen stad en platteland (of beide) en ik vind het dan ook erg leuk daarover te schrijven en misschien wel een discussie over te voeren. ontaarde ouder

Geen risico’s voor kinderen

Zo viel ik paar weken geleden bijna van mijn stoel van verbazing. Ik zag op het (Nederlandse) nieuws dat kinderen niet meer aan risico’s worden blootgesteld. Speelplaatsen en -tuinen zijn zo goed beveiligd, dat kinderen geen eigen verantwoordelijkheid meer hoeven te nemen en daarbij niet meer leren wat wel en niet kan.

Ben ik dan echt een ontaarde ouder?

Ik kon mijn oren niet geloven. Is dat nu zo? In mijn Nederland? Buiten dat ik hier al bekent sta als apart, omdat ik een accent heb en veel te veel praat (de mensen hier zijn nogal gesloten) , vindt ‘men’ toch ook wel dat mijn ideeën met betrekking tot het opvoeden van mijn kinderen heel raar zijn. Niet alleen gaan ze wel héél vroeg naar bed, ze mogen ook nog eens in alle vrijheid buitenspelen. En met alle vrijheid dan bedoel ik echt vrij!

Frankrijk – Nederland

Ik moet er wel bij vertellen dat wij op een boerderij wonen, met veel ruimte, grond en bossen. De kinderen kunnen er dus vrij gemakkelijk op uit trekken om door de modder in de bossen te crossen, dierenkeutels op te sporen of in bomen te klimmen en dat mogen ze dan ook allemaal van mij. Zo was Sam (6) laatst een hele middag aan het schat zoeken in het bos en kwam hij weer naar huis toen hij dorst had. Zijn schat bestond uit een kar vol takken waarmee hij een vuurtje wilde stoken.

De Franse vriendjes daarentegen mogen nog geen 10 meter rennen, want stel je voor dat hij valt. De winterjassen moeten aanblijven en tot bovenaan dichtgeritst tot 20 graden Celsius en in bomen klimmen of met de handen in de grond woelen? Dat nooit!

Cultuurverschil?

Ik heb altijd gedacht dat dit een cultuurverschil is, maar is dat het niet? Worden Nederlandse kinderen tegenwoordig ook zo beschermend opgevoed? Nee toch? Nederlandse kinderen mogen toch alleen naar school fietsen en buiten op straat spelen? Of is dat niet meer zo? Zou het, in plaats van een cultuurverschil, dan toch eerder een stad vs. platteland verschil zijn ?

Wij hebben hier in ieder geval van de week wel weer geleerd dat een ongeluk overal kan gebeuren, zelfs op het beschermde schoolplein, want ZO zag Sam eruit toen ik hem afgelopen maandag uit school kwam ophalen…

sam met kapotte neus, cultuurverschil, ontaarde ouder, opvoeding kind

Lees ook het artikel over risicovol laten spelen hier >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...