Rondslingerend speelgoed. Een doorn in het oog van veel ouders. Hoe vaak we niet roepen, na het al 10x gevraagd te hebben: ‘Ruim je speelgoed toch eens op!’
Meer leuke opbergers >>
Opruimen
En dan (en daar is al veel over geschreven en hebben al veel ouders onder geleden) een verdwaald welbekend en vooral héél pijnlijk legoblokje onder je blote voet. Aaaaarghh!! Om gék van te worden! Begrijp me goed: Overdag mag er van mij gespeeld worden tot ze erbij neervallen. Maar in de avond heb ik het liefst alles opgeruimd en uit het zicht.
Met 3 jonge kinderen ben ik helemaal ‘in to’ opbergmanden, -bakken of zakken. Op elke slaapkamer en in de woonkamer heb ik tenminste één grote opbergmand staan. Groot qua inhoud dus vrijwel alles (oké, de brandweerloopwagen nét niet) past erin. Het kleinere speelgoed kan eenvoudig in van die gezellige koffertjes die in elke kinderkamer leuk staan. De legoblokjes! Hoe leuk is het om deze op te ruimen in een grote opberg legosteen, die ook weer stapelbaar is? Die zie je in ieder geval niet snel over het hoofd 😉
De tofste uitvindingen vind ik toch wel de Play & Go opbergzak. Precies zoals de naam zeg, werkt het ook. Spreid de zak open tot een speelkleed met al het speelgoed (duplo, lego, trainrails etc) in het midden. Klaar met spelen? Trek aan het touwtje en alles verdwijnt weer in de zak. Fantastische uitvinding!
Vakantietijd: opruimen ‘hardstyle’
Nu de vakantietijd weer aan gaat breken is het tijd om het opruimen wat drastischer aan te pakken. Maar ja, hoe krijg je je kids zover dat zij zelf eens de handen uit de mouwen steken? In plaats van dat jij steeds weer krom gebukt of kruipend door de huiskamer graast om alles bij elkaar te sprokkelen. Mijn motto: maak het makkelijk en maak het leuk.
Plan van aanpak: stal ALLES uit en zet daar omheen de lege opbergmanden, -zakken en -bakken. Plak op elk van deze opbergattributen een sticker welke staat voor ‘houden’, ‘weggeven’, ‘weggooien’ of ‘twijfel’. Help en stuur de kinderen waar nodig want soms is afscheid nemen van een babyspeelgoedje voor een kleuter nog best een dingetje. Of ze willen iets weggooien wat splinternieuw is, zo dankbaar als ze kunnen zijn 😉 Het is soms schrikbarend om te zien hoeveel speelgoed je in de loop der jaren hebt verzameld en waar eigenlijk niets meer mee wordt gedaan. Het speelgoed dat weg kan, maar nog goed genoeg is voor andere kinderen, kun je verkopen op een rommelmarkt, of je doneert het aan een goed doel zoals de speel-o-theek (speelgoeduitleen) of vluchtelingkinderen.
Hoe maak jij opruimen leuk? Heb jij nog tips?