Opvoeden: hoe doe je dat?  

12 mei 2021

JA MAMA! Zegt Daniël tegen me. Of beter gezegd, schreeuwt Daniël tegen me. Hij wil iets wat niet mag. Waarschijnlijk gaat het om snoep terwijl hij over 5 minuten moet eten of hij wil met zijn trekker die buiten onder de modder staat binnen spelen.  consequent opvoeden hoe doe je dat

LEES OOK: WE KUNNEN VEEL VAN ONZE KINDEREN LEREN 

Ik ben een vreselijke moeder

Hij doet dan alsof ik de meest vreselijke moeder op aarde ben omdat dat niet mag. Ik hoop er met een duidelijke nee vanaf te zijn maar als ik pech heb trekt hij gerust een van zijn andere opties uit de kast. Gaan stampvoeten, drammen of gillen.  

Hier kan ik sowieso al niet tegen. Laat staan op een moment als ik niet denderend veel slaap heb gehad en me met mijn verkouden kop ook allesbehalve fit voel.  

Resultaat: stem verheffen (lees schreeuwen)

Resultaat: ik ga ook mijn stem tegen hem verheffen (lees eigenlijk schreeuwen), en zeg dat het niet mag en dat hij moet luisteren. Vervolgens komen er excuses en leg ik uit waarom het niet mag. Een dikke knuffel en vaak is het dan wel weer goed. En zo niet dan zet ik hem even apart om uit te razen en dan is het daarna wel weer goed.  

Zo’n situatie is gelukkig geen dagelijkse kost maar kan heus elke week wel een keer voorkomen.  

Ik ben drie en luister nog steeds nie…

Je hoort vaak over de: ik ben twee en ik ze nee fase! Maar bij Daniël is de: ik ben drie en ik luister nog steeds niet, meer aanwezig.  

Consequent zijn

Ik moet zeggen dat ik dit ook wel het lastigste vind van opvoeden: consequent zijn. Waar ik heel blij mee ben is dat mijn man ik wel op 1 lijn zitten betreft wat wel en niet mag en dit denk ik voor het grootste gedeelte van de tijd ook overdragen.  

Met bepaalde dingen zijn we hier ook heel consequent in zoals: niet slaan/ schoppen, niet gillen, niet met speelgoed gooien. Maar er zijn ook dingen waarbij we de ene keer toegeeflijker zijn dan de andere. Vaak is dat omdat we te moe of te druk zijn om consequent te blijven. We kiezen dan maar voor de makkelijke weg. Denk aan midden op de dag filmpjes kijken of chips eten een uur voor etenstijd.  

Opvoeden hoe doe je dat?

Maar goed opvoeden: hoe doe je dat nu eigenlijk? Hier zijn legio boeken over geschreven en het internet staat er vol van. Maar ik denk dat menig ouder wel kan beamen dat de theorie heel mooi klinkt maar in de praktijk toch een stuk lastiger is.  

Zo doen wij het

Als ik bedenk wat wij best goed doen aan de opvoeding is dit het volgende:  

  • Elke dag wel iets samendoen. Dit kan met papa of mama zijn. En het kunnen ook gewoon dagelijkse werkzaamheden zijn en/of kleine dingen. Daniël vindt het heel leuk om samen boodschappen te doen en mij hierbij te helpen. Hij is dit dan thuis ook weer aan het naspelen. Maar bijvoorbeeld even zitten om een boekje te lezen werkt ook goed. Kost weinig tijd maar van grote waarde voor je kind. 
    Ik merk ook dat hij het vaak beter accepteert als ik even de tijd voor hem neem en daarna duidelijk zeg dat ik nu weer wat anders ga doen en hij dus zelf moet spelen.   
  • De dag echt beginnen en afsluiten. Daniël komt sinds kort zelf uit bed. Heerlijk vind ik het als ik de deur dicht hoor gaan en dan die dribbelende voetjes over de overloop. En dan klinkt er zachtjes “mama” naast me. Elke ochtend kruipt hij even bij ons in bed om nog even te knuffelen. Dat blije koppie blijft voor mij een stuk fijner wakker worden dan een wekker.
    En ’s avonds hebben we echt een vast bedtijdritueel met een boekje en veel knuffels/ kusjes. Dit geeft houvast en is ook belangrijke quality We vragen Daniël ook aan het eind van elke dag wat hij het leukste vond. Dit levert vaak leuke antwoorden op variërend van: spelen in de zandbak tot het mogen gooien van de dobbelsteen tijdens een gezelschapsspel.  
  • En gewoon zoveel mogelijk knuffelen en zeggen dat we van hem houden. 

Ook hier gaan er dingen niet volgens het boekje

En natuurlijk zijn er ook veel dingen die niet goed gaan (lees niet volgens het boekje gaan)  

  • Soms meer schermtijd dan officieel goed is. Maar he, het geeft op die momenten wel meer rust in huis. En dat is mij heel veel waard. 
  • Niet altijd met alles 100% consequent zijn. We zijn allemaal mensen denk ik dan maar. 

De belangrijkste tip die ik onthoud is wat iemand een keer tegen me zei:  Zolang je het met liefde doet, kun je het niet verkeerd doen.  

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...