Wat is pannavoetbal en hoe speel je dit?

13 augustus 2021

Heb je je zoon wel eens horen zeggen dat hij een potje panna gaat spelen met zijn vriendjes? Maar weet jij wat dit is en hoe je dit speelt? Pannavoetbal is uitgevonden in Suriname en overgewaaid naar Nederland en is nu populairder dan ooit. 

Wat is pannavoetbal?

Een panna (in het Surinaams betekent dit poortje) is een voetbalterm waarbij je de bal door de benen van je tegenstander heen speelt. Een panna kan voorwaarts, achterwaarts of zelfs zijwaarts worden uitgevoerd. Hierbij is het de bedoeling dat de poortende speler ook balbezit houdt na zijn beweging. Wanneer hij alleen de bal door de benen van de tegenstander schiet en hem zelf daarna niet meer speelt, dan heet het poortje.  In het straatvoetbal dat grotendeels draait om dit soort snelle bewegingen worden panna’s gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten.

Word ontdekt als straatheld

Het maken van een panna is zeer populair bij het straatvoetbal en een speler die hier goed in bedreven is wordt dan ook vaak als de straatheld gezien. Een panna wordt dan ook echt gezien als een vernedering voor de verdedigende speler. Veel prof voetballers zijn begonnen als succesvolle panna voetballer op de straat en zo ontdekt door de lokale voetbalclubs.

Hoe speel je panna?

Hier in de buurt hebben de kids helaas geen pannakooi (maar staat hoog op hun verlanglijstje) en maken ze zelf 2 goaltjes door met stenen of met hun jassen een markering te maken op het veldje in het park. Liever spelen ze panna op straat maar dat is in onze buurt niet mogelijk door de drukte. Een pannakooi kopen door de gemeente zou dan ook meer dan welkom zijn en is het probleem van hangjongeren misschien ook opgelost. 

Pannavoetbal kan 1 tegen 1, 2 tegen 2, 3 tegen 3 of zelfs 4 tegen 4 gespeeld worden. Hierbij zijn snelheid, schijnbewegingen en spectaculaire trucjes zijn belangrijker dan het resultaat. Pannavoetbal is goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Hij leert omgaan met vrienden en tegenstanders, hij leert omgaan met verlies, maar bij panna leer je ook om respect af te dwingen van je tegenstander. 

Degene die een panna maakt wint. Dan blijft de winnaar van de wedstrijd staan en de verliezer verlaat het speelveld. De wedstrijden duren nooit langer dan 5 minuten en daarna telt het doelsaldo. Dus lekker snel en duidelijk. 

Nu weet jij, als voetbalmoeder alles wat je moet weten over pannavoetbal. Ga jij deze vakantie een potje pannavoetbal spelen tegen je zoon? Wie weet maak jij wel een panna 🙂

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1

Thuissporten met kinderen? Zo doe je dat! 

Sporten en bewegen is belangrijk, maar wanneer je een druk gezinsleven hebt en een volle agenda is het toch iets...
PA183077

Retour Jeans X Touzani voor de sportieve boys

Retour Jeans komt ook dit jaar weer met een toffe sportieve collectie in samenwerking met Touzani. De fijnste trainingspakken en...
touzani kleding, kleding voor jongens, touzani x retour jeans, retour denim de luxe, sportieve jongenskleding, sportieve kinderkleding, zomer 2022, boyslabel

Sports meets Fashion

Tieners ontwikkelen hun eigen stijl en weten precies wat ze wel, en zeker ook, niet mooi vinden. Zo ook Boris....