Ruzie tussen broer en zus: ‘maak elkaar maar af’

9 februari 2019

Eigenlijk zou ik nu niet achter mijn computer moeten zitten om dit stukje te tikken. Het zou veel handiger en beeldender zijn als ik mijn telefoon boven neer zou leggen om de stemmen van mijn kinderen te registreren tijdens het spelen en daarna te wachten. Wachten tot zo de bom barst en de ruzie tussen broer en zus begint.

Het is zondagochtend en Saar en Sam zijn boven aan het spelen. Het is leuk, er wordt gelachen, gepraat en flink gespeeld. Ik zit beneden aan de eettafel dit stukje te schrijven, maar ik merk ook dat ik met een zekere spanning aan het wachten ben. Want hoe leuk het er ook aan toe gaat boven, ik weet dat het elk moment afgelopen kan zijn. Dan is er alleen nog maar geschreeuw dat zal eindigen in tranen bij één van de twee.

Lees ook: broer en zus haat liefde verhouding >>

Ruzie tussen broer en zus

Ondanks dat je het overal om je heen hoort, was het toch vrij nieuw voor ons. Tot ongeveer een jaar geleden hadden Saar en Sam maar weinig ruzie. Omdat ze (maar) 18 maanden verschillen hebben ze altijd veel samen gespeeld en dat ging altijd vrij vredig, maar nu is ook bij ons het geruzie en geschreeuw het huis binnengetreden en ik heb zelfs het idee dat ze het er soms om doen.

Zodra het zover is laat ik ze meestal maar, want ik kan me nog zo goed van vroeger herinneren dat zodra mijn moeder zich met mijn broertje en mij ging bemoeien, wij ons met zijn tweeën tegen mijn moeder keerden. Ja, de ruzie tussen ons was dan over, maar de sfeer was er niet op vooruit gegaan.

‘Maak elkaar maar af’

Ik heb weleens van een moeder gehoord die haar kinderen beide een mes gaf en dan zei “maak elkaar maar af”. Dit gaat mij wat ver (om verschillende redenen), dus als het mij te gortig wordt dan stuur ik beide kinderen naar hun kamer om even af te koelen. Op een gegeven moment komt één van de twee weer naar buiten met de boodschap “ik ben weer lief. Mag ik weer spelen?” en na mijn positieve antwoord wordt de ander er weer bij gehaald “we mogen weer spelen”.

Hoe ga je om met de ruzie tussen broer en zus?

Over het algemeen gaat dit goed, maar waar ik niet bij kan is dat ze elkaar soms echt fysiek pijn doen. Dan wordt er geslagen, geschopt en geknepen. Dan denk ik waarom?Hoe ga jij om met de ruzie tussen broer en zus? Alle tips zijn welkom!

Lees ook: Moeder strenger dan vader? >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schermtijd telefoon gebruik eerst mobieltje kind

Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit...
afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...