boyslabel, girlslabel, babylabel, kidslabel, jonge gezinnen, ouders voor ouders, blog, mamablogger, kinderen, kinderkleding, ontwikkeling kind, gezin, familie, opvoeding, mamablogs, jonge gezinnen marketing, marketing doelgroep ouders, mama campagne, marketing campagne gericht op ouders, content marketing, blog marketinghippe kinderkleding, meisjesmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, schoolgaande kinderen, family, samengestelde gezinnen, moeders, kind, kind 4 jaar, kind 5 jaar, kind 6 jaar, kind 7 jaar, kind 8 jaar, kind 9 jaar, kind 10 jaar


Blogs spraakwater

Published on augustus 26th, 2012 | by de redactie

0

Jongens praten later…

Spraakwater: Onze jongens waren snel met lopen, nog geen jaar en allebei liepen ze al los. Van vrienden en collega’s kreeg ik te horen, dat ze dan waarschijnlijk wel laat zouden zijn met iets anders. En dat klopte. Voordat ze echt goed begonnen te praten waren ze ruim twee en een half. Dat klopt ook wel, want jongens praten later…

Lees ook: je kinderen delen >> 

Jongens praten later

Het is wetenschappelijk bewezen dat jongens later praten dan meisjes. Jongens ontwikkelen later hun spraakvermogen. Ze gaan later praten en doen er langer over om zinnen te vormen en te gaan lezen. Wanneer ik de boeken er op na sla, zouden kinderen rond de 18 maanden al een woord of 7 moeten spreken. Daar deden onze kinderen echter niet aan. Die bleven nog even een tijdje stil.

Gastouder

Lars ging vanaf dat hij een maand of 5 oud was, drie dagen per week naar een gastouder. Toen Lars 2 was en nog niet zo heel veel vertelde, maakte zij een boek voor Lars met plaatjes, waar ze dan met hem mee ging oefenen. In de dagen dat hij thuis was, oefende we zelf met het boek. Ik maakte me er geen zorgen om dat hij laat sprak, maar merkte wel dat hij af en toe gefrustreerd was, omdat het hem niet lukte om duidelijk te maken wat hij bedoelde. En toen ineens van de een op andere dag begon hij te praten. Hij zal een jaar of twee en een half zijn geweest en ineens kwam hij met woorden als aardbei en treinstation. Het duurde nog even voor hij echt goed, duidelijk sprak, maar nu hij ruim vier jaar oud is, praat hij prima.

Spraakwater

Bij zijn broertje ging het precies hetzelfde. We waren vorig jaar een lange tijd op reis en ik dacht dat we, door hem alle aandacht te kunnen geven ( je zit tenslotte  dag en nacht op elkaars lip) hij vast eerder zou gaan praten dan zijn broer. Maar dat ging niet op. Toen we op  reis gingen was hij ander half en zei alleen nog papa en mama. Gedurende de reis kwam hier beer en drinken bij, maar dat was het dan ook wel. We oefende genoeg met hem, hadden plaatjesboeken te over mee genomen, maar het maakte niet uit. Hij was gewoon laat met praten.

Ook na de reis is het nog lang rustig gebleven van zijn kant. Tot een maand of wat geleden. Hij is nu ruim 2 en een half en na een weekje vakantie in juni, kwam hij ineens los en praat in een keer prima. Hij spreekt in een klap hele zinnen. Hij begint ‘s morgens met kletsen en stop pas wanneer hij naar bed gaat. Hij zal wel denken; ‘jullie wilde toch dat ik ging praten’.

Beter praten zorgt  voor beter spelen

Opvallend is het om te zien, dat nu Arco beter praat, hij en Lars leuker en meer samen kunnen spelen. Voorheen ging dit ook, maar kon Arco nooit zo goed mee doen. Nu verzinnen ze samen de meest mooie verhalen met de lego, de auto’s of de treinen. Natuurlijk kan het allemaal wetenschappelijk bewezen zijn, ieder kind is natuurlijk anders. Er zullen genoeg jongens zijn die wel snel praten en misschien weer minder snel zijn gaan lopen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik geniet van het gekwebbel van onze mannetjes.

Hoe is dat bij jullie? Wanneer ging jouw zoontje praten? Of heb je hem stiekem spraakwater gegeven 😉

Lodi

Lees meer over de ontwikkeling van je kind >>

Tags: , , ,...

Comments are closed.

Back to Top ↑