Thuis leren voor school op een super leuke manier

6 september 2021

Mijn jongste 2 zoons zitten met een grijns samen voor de computer. Op zich niet zo heel bijzonder… dat doen ze wel vaker maar dan staren ze naar minecraft of tanki online…. Nog nooit van gehoord? Houden zo! Zolang je kunt…! Bij ons is het al te laat. Soms heeft het hebben van een oudere broer voordelen, maar soms ook niet. Mijn jongste zit in groep 3 van de basisschool, de middelste in groep 4 en de oudste in groep 7. Squla leuk leren, Squla leuk leren! Roepen ze weer samen. Waar komt dat zinnetje vandaan?

KIJK HIER

Ik moet bekennen, ik hoor het voor het eerst. Ik had wel van Squla gehoord en ik had al eens op de website gekeken. Mijn jongste zoon was 2 weken geleden ook al thuis gekomen en vroeg of hij thuis Squla mocht; had hij op school gehoord en dat leek hem wel wat. Het leek mij op zich ook wel wat, maar toch had ik de stap nog nooit genomen. Onbekendheid misschien? Je weet van te voren niet precies wat je verwachten kunt, vooral of het echt aanslaat bij je kind?

Game-meneer >>

Dé oplossing voor teveel gamen bij jongens >>

SQULA leuk leren

En nu zitten ze daar samen, eerst de jongste 2, daarna zelfs met zijn drieën tegelijk, te discussiëren welke opdracht ze nu zullen doen. Ik ben verbaasd, ze hebben samen lol, maar dat wisselt zich af met uiterste concentratie en serieusheid. Want… hoe beter ze het doen, hoe meer muntjes ze verdienen… En muntjes verdienen, dat werkt! Tijdens het eten bespreken ze wat ze met die muntjes vervolgens gaan kopen.

Squla leuk leren, leren met Squla

SQULA Review

Voor de jongens werkt het verdienen van de muntjes, maar wat voor mij werkt? Ik heb het inloggen en de profielen ingevuld en ze daarna achter de computer gezet en ik hoefde verder niets meer te doen?! De afgelopen jaren heb ik al heel wat avonden samen met mijn oudste zoon aan de tafel gezeten. Hij heeft dyslexie en het enige dat helpt is oefenen, oefenen, oefenen. Herhaling, herhaling, herhaling. Daar gaan heel wat uren inzitten… En nu zie ik mijn jongste zoon in zijn eentje, met een grijns, allemaal woordjes intypen, hij oefent klokkijken, hij maakt zijn eigen rekensommen, hij leert van alles over seizoenen, dieren, eten, logische verbanden… Hij mag zelf kiezen, makkelijk, gemiddeld of moeilijk. Je kunt hem zelfs cito’s laten maken. ‘s Avonds log ik opnieuw in, maar dan onder mijn eigen inlognaam en kijk ik hoe hij het gedaan heeft. In een rapportje kan ik precies zien welke vragen hij beantwoord heeft, hoe goed hij het gedaan heeft en welke opdrachten hij moeilijk vond.

Squla inloggen

De oudste logt in onder zijn eigen inlognaam. De mogelijkheden verbazen mij. Bij de jongste, groep 1 t/m 3 kunnen de kinderen al kiezen tussen filmpjes, spelletjes, quizen en vervolgens kun je kiezen voor taal, rekenen of wereldonderwerpen. Maar bij de oudste is de keuze echt enorm. Rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, Engels, topografie… En binnen elk onderdeel weer tal van mogelijkheden. Mijn zoon houdt van aardrijkskunde en kan vervolgens kiezen uit; Nederland, cultuur, religie, de wereld, Europa, grondsoorten, landschappen, het heelal, klimaat, mensen, planeten, dieren…. Gelukkig ziet het er op Squla allemaal erg overzichtelijk en simpel uit. Het duizelt mij bijna, al deze mogelijkheden maar mijn zoon kiest snel en heeft daar geen moeite mee. Hij kiest alleen nog niet voor cito’s maar dat daar kan ik nog wel wat invloed op uit oefenen…

Bij groep 4 t/m 8 kun je je eigen profielpagina bekijken; “mijn Squla”. Ze hebben hier een grote prijzenkast die steeds voller kan worden, ze kunnen vrienden uitnodigen, je ziet zelfs je klasgenoten staan die ook lid zijn, ze kunnen berichtjes sturen en je kunt op het scoreboard bijhouden hoeveel punten en prijzen jij en je vrienden gescoord hebben.

Ik vraag me af waarom ik dit niet jaren eerder gedaan heb. Onze avond ziet er inmiddels anders uit. Ik zit na het eten niet meer met een werkboekje van school voor mijn neus maar terwijl ik alle rommel opruim van het avondeten, zitten zij om de beurt of zelfs tegelijk nog even achter de computer Squla te doen. Houden we eindelijk weer wat tijd over om ‘s avonds nog even voor te lezen voordat ze naar bed gaan.

Squla leuk leren, leren met Squla

Lees meer over kinderen en gamen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...
DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...