Het is ontzettend belangrijk om je kinderen te leren met geld omgaan en hier vroeg mee te starten. Als ze eenmaal uit huis gaan en verhuizen naar hun studentenwoning, ben je echt al even te laat. Je kunt je kids spelenderwijs op jonge leeftijd kennis laten maken met geld en het concept van sparen, zodat ze later een goede relatie met het betaalmiddel hebben en hier verstandig mee om kunnen gaan. Bij deze geven we je graag enkele tips om je kinderen spelenderwijs te leren budgetteren.
Neem samen de folders door
Samen boodschappen doen met je kids kan nogal een uitdaging zijn, dus je moet zelf bepalen of dit met jouw kinderen een goed idee is. Wel kun je samen een lijstje maken, waarbij je ze deels laat meebeslissen over wat jullie per dag gaan eten. Laat ze bijvoorbeeld meekijken in de Dirk folder als je hier boodschappen doet, en leer ze het verschil tussen de prijzen van verschillende groenten en fruit. Of als je liever bij de Albert Heijn boodschappen doet dan vind je de folder daarvoor hier. Dit hoeft uiteraard allemaal niet té serieus, want je wilt ze ook niet het gevoel geven dat er niet voldoende geld is. Maar je kunt ze wel laten zien hoe boodschappen doen werkt en dat het geld kost.
Laat ze hun eigen speelgoed verkopen
Ze leren pas echt de waarde van hun speelgoed als ze het zelf moeten betalen. Nu kun je je kind eigenlijk niet laten betalen voor zijn eigen speelgoed, maar je kunt wel samen ‘sparen’ voor nieuw speelgoed. Zo kun je bijvoorbeeld samen oud speelgoed verkopen op Marktplaats en met de opbrengsten nieuwe spullen kopen. Zo leren ze dat het geld kost om nieuwe dingen aan te schaffen en dat het soms nodig is om keuzes te maken tussen verschillende soorten speelgoed.
Geef ze zakgeld
Zakgeld is de beste manier om kinderen goed te leren omgaan met geld. Als ze iets willen kopen zullen ze hier namelijk voor moeten sparen. Start met een euro in de week en bouw het op per verjaardag. Hun eerste uitgaven zullen een zakje snoep zijn of bijvoorbeeld stickers, omdat dit goedkoop is en ze dit direct kunnen kopen. Naarmate ze meer beginnen te begrijpen dat je geld maar eenmalig kunt uitgeven en ze graag een voetbal of een pop willen, moeten ze hier langer voor sparen. Zo leer je ze dat je niet direct alles kunt kopen wat je nu wilt hebben.
LEES OOK: