Zo maak je het huishouden doen makkelijker en leuker

6 september 2023

Het huishouden leuker maken, dat lijkt wellicht wat vreemd want de meeste mensen hebben een hekel aan het doen van huishoudelijke taken. Ook niet zo heel gek gezien de meeste mensen het druk hebben met het gezin, werk en sociaal leven én dan komt er ook nog het huishouden bij. Waar moet je de tijd vandaan halen? Toch is een schoon en opgeruimd huis wel erg fijn en geeft het ook rust, daarom geven wij hieronder een aantal tips hoe je het huishouden voor jezelf wat leuker en makkelijker kunt maken.

Stel het huishouden doen niet uit

Hoe meer je het huishouden gaat uitstellen, hoe hoger de drempel wordt om te beginnen. Het huishouden doen in een huis met één grote chaos, dat werkt nu eenmaal niet. Het werkt namelijk allesbehalve motiverend en vaak weet je niet eens meer waar je moet beginnen. Loop je hier iedere keer tegen aan, maak dan bijvoorbeeld een planning voor wat meer houvast.

Investeer in goed materiaal

Schoonmaken met goed materiaal, dat werkt sowieso erg motiverend! Haal daarom fijne schoonmaakmiddelen in huis met een lekkere geur maar investeer bijvoorbeeld ook in een goede stofzuiger. Heb je bijvoorbeeld huisdieren, grote kans dat je last heb van huisdier haar op je meubels en vaak een normale stofzuiger is niet krachtig genoeg om dit goed schoon te krijgen. Koop daarom bijvoorbeeld de beste stofzuiger voor huisdieren.

Verdeel de huishoudelijke taken

Alleen een heel huishouden runnen werkt ook erg demotiverend, betrek daarom je hele gezin bij het huishouden. Ook hele jonge kinderen kunnen al wel kleine taakjes uitvoeren, zoals een tafel dekken, hun eigen speelgoed opruimen, hun eigen wasgoed in de wasmand doen en de vaatwasser uitruimen. Maak een huishoudschema waarbij je je kinderen ook bepaalde vaste taakjes geeft. Daarnaast is het huishouden doen samen met anderen ook veel gezelliger!

Maak huishoudelijke taken leuker

Hoe kun je nu huishoudelijke taken echt leuker maken? Zet bijvoorbeeld een leuk muziekje op tijdens het huishouden, luister ondertussen naar je favoriete podcast, maak er samen met je kindjes een spelletje van en beloon je vooral ook zelf na het doen van het huishouden met bijvoorbeeld een verse bos bloemen op tafel.

Maak gebruik van handige apparaten

Het huishouden doen wordt ook een stuk leuker met handige apparaten zoals een robot stofzuiger of een robotdweil, zo hou je tijd over voor andere leuke dingen! Of koop bijvoorbeeld de beste stofzuiger zonder zak, je hoeft dan nooit stofzuigerzakken aan te schaffen en je kunt heel simpel het compartiment boven de vuilniscontainer legen. Als het gaat om huishouden doen dan moet je het jezelf af en toe wat makkelijker maken!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1-1

Mama’s ontspanning: maak tijd voor jezelf in drukke dagen

Als mama heb je het vaak druk met zorgen voor je kinderen, het huishouden, en misschien ook nog een job....
Ontwerp-zonder-titel-1

Me-time als mama? Ja, dat kan!

Eerlijk is eerlijk: mama zijn is een fulltime job. Of je nu thuis bent bij de kids of daarnaast ook...
1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...