Zo stop je je kind veilig in bad 

13 maart 2023

Je kindje wassen is niet alleen nodig, het kan ook een fijne en ontspannende ervaring zijn. Het kan echter ook gevaarlijk zijn wanneer sommige veiligheidsmaatregelen niet worden genomen. In dit blog vind je advies om het baden een aangename ervaring te maken en risico’s te vermijden.

Laat je kind nooit alleen 

Tijdens het baden moet je sowieso altijd bij je kind blijven. Laat je kind nooit alleen in bad, zelfs niet voor een paar seconden. In slechts enkele centimeter water kunnen baby’s en peuters al verdrinken. Blijf dus sowieso altijd aanwezig en houd hem of haar goed in de gaten. Als je de ruimte hebt, ga dan misschien zelfs samen in bad. Dat zorgt voor ontspannen en intieme momenten, en je gedachten zijn dan meer bij het bad dan afleidingen. 

Gebruik de juiste badproducten en materiaal

Gebruik alleen veilige badproducten voor je kind. Producten bedoeld voor volwassenen bevatten vaak ingrediënten die te sterk zijn voor baby’s en jonge kindjes. Er bestaan speciaal ontworpen zeepjes en badschuim voor kindjes die veel milder zijn. Die bevatten geen schadelijke producten zoals parfum of parabenen. In bad is het aangeraden om neutrale producten te gebruiken op oliebasis. 

Gebruik ze dus op de juiste manier en bewaar ze ook buiten het bereik van kindjes wanneer je ze niet gebruikt. Als je kindje al kan wandelen, gebruik dan antislipmatten die voorkomen dat hij of zij uitglijdt en valt. 

Houd de temperatuur in de gaten

Op voorhand de temperatuur controleren kan ongemakken voor je baby vermijden. De beste temperatuur voor baby’s en jonge kindjes is rond de 37 graden Celsius. Zet je badkraan dus ongeveer in het midden. Je kan ook een thermometer gebruiken om het water te meten. 

Heb gesprekken over waterveiligheid

Naast zelf veiligheidsmaatregelen te nemen is het ook belangrijk om je kind waterveiligheid aan te leren. Heb open conversaties over veilig spelen in water of hoe je moet omgaan met noodsituaties. Dat kan al spelend, met het materiaal dat al aanwezig is in het bad. 

Ruim op na het baden

Alle speelgoed en producten leg je best buiten bereik van je kindje na het wassen. Laat het bad helemaal leeg lopen en zorg er voor dat de badkamervloer niet meer vochtig is. Zo vermijd je opnieuw een val, zoals bij de antislipmatten. 

Door bovenstaande tips toe te passen kan je zorgen voor een veilige omgeving tijdens het baden. Dat zorgt op zijn beurt ook voor een aangenamere en meer ontspannen ervaring als ouder.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Tuinonderhoud makkelijk maken: zo doe je het!

Elke tuin heeft onderhoud nodig. De ene tuin wat minder dan de andere, want het is natuurlijk logisch dat wanneer...
blauw2-1-1536x1024-1

Geef je huis een mini make-over met een vloerkleed

Je huis inrichten, beetje schuiven met de meubels. Dan eens een nieuwe kussen kopen, een nieuw vaasje en toch je...
DSC07649

Kapitein Onderbroek in zijn 11e boekavontuur

Welk kind kent hem niet? Kapitein Onderbroek! Zo ook Damon natuurlijk want de serie kijkt hij graag op netflix. En...