boyslabel, girlslabel, babylabel, kidslabel, jonge gezinnen, ouders voor ouders, blog, mamablogger, kinderen, kinderkleding, ontwikkeling kind, gezin, familie, opvoeding, mamablogs, jonge gezinnen marketing, marketing doelgroep ouders, mama campagne, marketing campagne gericht op ouders, content marketing, blog marketinghippe kinderkleding, meisjesmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, schoolgaande kinderen, family, samengestelde gezinnen, moeders, kind, kind 4 jaar, kind 5 jaar, kind 6 jaar, kind 7 jaar, kind 8 jaar, kind 9 jaar, kind 10 jaar


Lifestyle Zonder zijwieltjes fietsen

Published on maart 16th, 2017 | by de redactie

0

Wanneer gaan de zijwieltjes eraf?

We ruiken de lente, de zon begint te schijnen en we willen naar buiten. Is dit dan bij uitstek hét moment om dat fietsen eens onder de knie te krijgen. De zijwieltjes in de wilgen hangen en je kind leren zelfstandig te fietsen, wat is nou het beste moment om daar mee te beginnen?

Als ik even kijk naar onze eigen ervaring dan heb ik bij de eerste veel geluk gehad. Op zijn tweede verjaardag kochten we een mooie fris rode loopfiets voor hem. Dat gecombineerd met het vaak oefenen doordat we altijd mooi weer hadden in Singapore maakte dat hij balans snel onder de knie had. Terug in Nederland kwam er een mooie jongensfiets met zijwieltjes een beetje omdat dat zo hoort. Bij een lokale speeltuin stapte mijn zoon op een fiets zonder zijwieltjes en meteen wilde ik opspringen om te helpen. Gelukkig was daar een andere moeder die zei ‘wacht even!’. En hij stapte op de fiets, zette twee keer af en weg was hij. Prima in balans het enige wat ik hem even heb moeten leren is dat er een terugtrap rem op een fiets zit. Ben die andere moeder nog steeds dankbaar.

Zonder zijwieltjes fietsen

Een ding is zeker er is geen vaste leeftijd waarop kinderen leren fietsen. De ene stapt met drie jaar al op de fiets en de ander pas als ie zeven is, het gros blijkbaar rond de vijf jaar oud. Lef en aanleg spelen een grote rol, gevoel voor balans is heel belangrijk (en daarmee hebben kinderen met een loopfiets dus wat meer ervaring) en hoe gemotiveerd is het kind zelf om het te leren? Mijns inziens zijn er twee mogelijkheden. Als je regelmatig even na school of voor het eten gaat oefenen, meeloopt, vasthoudt, motiveert en blijft oefenen dan leren ze het. En mogelijkheid twee is dat je wacht tot je kind zelf zover is. Kennelijk heb ik dat gedaan al stapte ik bijna in de valkuil van overbezorgde ouder. Kies je optie een dan kunnen onderstaande tips je helpen.

De tips!

  • begin met een loopfiets om balans te leren
  • kies een trapfiets die niet op de groei gekozen is, begin op de juiste (kleine) maat
  • leer je kind naar voren te kijken op de fiets, dat bevordert het evenwicht (ook wel fijn als ze wat zicht op andere weggebruikers houden)
  • laat niet te snel los, het is een kwestie van balans voelen en vertrouwen opbouwen
  • leer ze meteen ook te remmen
  • hoe graag je zelf ook wilt dat ze het leren, forceren heeft geen zin

En nog een extra tip… waarom niet meteen beginnen met het dragen van een fietshelm? Het is een kwestie van tijd dat deze ook verplicht gaan worden in Nederland. En er zijn zoveel leuke exemplaren te krijgen. Misschien een mooi cadeau om te vieren dat de zijwielen van de fiets af zijn.

Ik ben benieuwd hoe het met onze tweede zoon zal gaan. Die had nog net geen twee jaar oud al prima balans op zijn kleine loopfiets. Maar deze hele winter hebben we niet gefietst en de keren dat we nu zijn gaan fietsen is altijd met zijwieltjes geweest. Stiekem hoop ik dat hij het deze zomervakantie van zijn broer zal afkijken. Maar kinderen (en karakters) verschillen en ik denk dat ik hem meer zal moeten steunen. Dus hebben jullie nog tips laat dan van je horen en deel het met ons ouders die deze mijlpaal nog moeten bereiken....

Comments are closed.

Back to Top ↑