Het grote geheim van Sinterklaas

6 november 2022

Bijna is het zover, dan is Sinterklaas weer in het land! Voor kinderen is dit altijd een groot feest, maar ook wel een spannende tijd. Want zou de Sint wel weten dat het schoentje is gezet en wat er op het verlanglijstje is geplakt? Maar wat als er steeds meer vragen en twijfels komen over het bestaan van Sinterklaas. Wanneer vertel je het grote geheim van Sinterklaas aan je kind dat hij eigenlijk helemaal niet bestaat? Is daar wel een goede leeftijd voor?


De meeste kinderen krijgen het grote geheim te horen tussen hun zesde en negende verjaardag. Het ene kind is daar eerder klaar voor dan het andere kind. Dat voel je als ouder ook het beste aan wanneer je denkt dat het voor jou kind een goed moment is. De fantasie en beleving spelen hierbij natuurlijk een rol. Maar ook de omgeving van je kind, zijn er grote broers of zussen die het geheim al kennen. Of zijn er vriendjes die misschien al meer weten.

Steeds meer twijfels en vragen

Wij wilden voor Xavi de Sinterklaas magie zo lang mogelijk levend houden. Het is zo leuk dat hij deze momenten samen met zijn broertje kan beleven. Naar de intocht kijken met warme chocomel en pepernoten, verlanglijstjes plakken, het schoentje zetten en de volgende ochtend heel voorzichtig kijken of Piet geweest is! Maar na het afgelopen Sinterklaasfeest kwamen er toch wel steeds meer vragen en twijfels. Ook staat dit schooljaar in groep 5 surprise op het programma, steeds meer vriendjes die niet meer geloven. Het werd (helaas) toch wel tijd om onze grote man te vertellen over hoe het nu echt zit met de Sint!

Het Sinterklaas boek voor grote kinderen

Wij besloten het grote geheim aan hem te vertellen met behulp van het boekje ‘Sinterklaas voor grote kinderen’. In dit boek staat op een speelse manier omschreven dat het kind nu groot genoeg is voor hét grote geheim van Sinterklaas. Maar voor die uitleg komt moet er wel nog eerst een contract getekend worden dat dit geheim echt niet doorverteld mag worden. Dat vond hij toch wel stoer met zijn eigen handtekening! Daarna komt aan bod dat er niet  1 Sinterklaas is, maar een heleboel. Zoals papa en mama, opa en oma maar ook oom en tante. Met vervolgens het verhaal over de oorsprong van het Sinterklaasfeest. Mocht je het boek niet in huis hebben dan is het natuurlijk altijd leuk om zelf een contractje op te stellen. Dan voelt je zoon zich toch wel even belangrijk!

Waar kwamen toch al die cadeautjes vandaan?

Natuurlijk waren er al wat twijfels en op school gingen al verhalen rond dat Sinterklaas toch helemaal niet bestaat. Maar ondanks al die twijfels was hij toch nog wel overtuigd dat er iemand cadeautjes bracht voor Pakjesavond. Dat was toch wel even raar dat papa en mama dat allemaal regelden! Ik zag even wat twijfel en teleurstelling in zijn ogen, maar toen ik hem vertelde dat hij toch nog wel zijn schoentje mag zetten was het wel goed!

De beste hulpsint!

Dit jaar zal Sinterklaas voor Xavi anders zijn dan vorig jaar. De magie is een beetje verdwenen. Maar toch kijkt hij ontzettend uit naar de Sinterklaas tijd. Net als vorig jaar heeft hij samen met zijn broertje  met veel plezier en hoop zijn verlanglijstje geplakt voor de ‘Sint’! Ook op school gaat Sinterklaas anders gevierd worden, want er zijn lootjes getrokken voor Surprise. Het is natuurlijk erg leuk om voor een klasgenootje op zoek te gaan naar een cadeautje en voor hem/haar wat moois te knutselen! En we maken hem een beetje speciaal deze Sinterklaasperiode. Hij mag als hulpsint op pad voor zijn broertje om de leukste cadeautjes voor hem te zoeken en strakjes in zijn schoentje te stoppen!

Maar het blijft natuurlijk wel Sinterklaas.. dus de Sint zal zijn schoentje ook niet overslaan! 😉

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1200x1200 (1)

Cadeautips voor op het verlanglijstje van jongens.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…. Hopelijk heeft de goede Sint zijn boot weer vol pakjes liggen....
20231116_160542

Ga mee naar Mars! Met Lego Technic NASA Mars Rover Perseverance

De LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance is het ultieme bouwwerk voor alle ruimteliefhebbers, uitvinders en lego liefhebbers. Niet voor...
Ontwerp zonder titel

Monster Jam komt terug!! 50% korting op Black Friday

Ben jij nog opzoek naar een super vet Sinterklaascadeau voor je (tiener)zoon?? Zoek niet verder maar koop kaartjes voor dit...