hippe babykleding, zwangerschap, zwanger, kinderkleding, blogs, mamablogs, babylabelhippe meisjeskleding, meisjesmama, kinderkleding, blogs, mamablogs, girlslabel


Blogs Gaan oude omaatjes echt dood

Published on november 16th, 2017 | by Wiljo

0

‘Gaan oude omaatjes echt dood?’

Vandaag was een drukke dag, de kleine blonde Viking heeft zwemles gehad en gehoord dat hij af mag zwemmen voor zijn A diploma volgende week, en ook opa was jarig. Uiteindelijk ligt hij pas ruim na 9 uur ‘s avonds in bed. Natuurlijk lees ik nog een verhaaltje voor, zoals iedere avond. Dit keer ging het over ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Het is een zielig verhaal en als ik vertel dat haar oma is overleden, zie ik ineens Sverre rechtop in bed zitten. Hij begint ontzettend hard te huilen en ik schrik me rot. Zo ken ik hem niet. Hij is juist enorm nuchter normaal gesproken.

‘Gaan oude omaatjes echt dood?’

Ik leg het boek aan de kant en ga snel naar hem toe. Hij schokt helemaal en zijn gezichtje is nat van de tranen. ‘Gaan oude omaatjes echt dood mam?’ vraagt hij. ‘En ik, kan ik ook doodgaan?’ Bijna begin ik met hem mee te huilen maar ik slik mijn tranen weg. ‘Jouw oma’s gaan nog lang niet dood, lieverd, en jij ook niet, jij blijft nog heel, heel erg lang bij mij’. Ik knuffel hem, kus zijn haren, stel hem gerust en geef hem zijn lievelingsknuffelbeer. Dan gaat hij lekker liggen en slaapt binnen een minuut in. Het verhaal maak ik niet meer af.

De ‘dood’…

En ik? Ik blijf geschrokken zitten. Waar kwam dat nou ineens vandaan? Is het omdat hij zo vreselijk moe was? Was het verhaal te zwaar voor hem? Of speelt er meer in dat kleine koppie? Hij heeft natuurlijk ook de leeftijd waarop hij leert wat doodgaan nu eigenlijk is en dat de dood ook definitief is. Best pittig als je nog maar 5 jaar bent.

Ik zit lang na te denken terwijl ik naast mijn kleine blonde ventje zit, hij slaapt rustig en ik kijk naar hem. Hoe pak ik dit nou aan? Moet ik morgen met hem praten over wat er is gebeurt vanavond? Of laat ik het zo? Het liefst wil ik hem vertellen dat de dood niet bestaat in ons veilige huis, dat hij nooit bang hoeft te zijn, maar dat kan ik natuurlijk ook niet doen, vroeg of laat komt hij hiermee in aanraking. Ik weet het gewoon niet en ik vraag me af hoe andere moeders hier nu mee omgaan. Op dit soort momenten vind ik het moederschap best wel lastig…

Tags: , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑
 • jongenskleding, hippe jongenskleding, boyslabel, get the look boys, boysfashion, korting jongenskleding, korting kinderkleding, online jongenskleding kopen, kindermode 2020, voorjaarskleding jongens, kindermodeblog

 • outfit of the day, jongenskleding, kinderkleding

 • kinderkleding, nieuwe kinderkleding collecties, seizoen voorjaar 2020, hippe jongenskleding, voorjaarskleding jongens, lentekleding jongens, zomerkleding jongen, kinderkleding korting, boyslabel, tumble n dry online kopen, online jongenswinkel, jongens webshop, outfit of the day, jongenskleding, kinderkleding

 • jongensschoenen, kinderschoenen, shoesme, kindersneakers, jongensmode 2020, kinderschoenen 2020, stoere jongens sneakers, kindermodeblog

 • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Aanraders!

  de gele flamingo, jongens accessoires, jongenskleding shoesme jongensschoenen
  Ad Square Kleertjes.com jongenskleding, stoere jongenskleding
  online kinderwinkel, webshop kinderaccessoires, kinderkameraccessoires, de kleine generatie, houten speelgoed, kinderkamers online Scotch Soda jongenskleding, scotch shrunk, kinderkleding
 • speelgoed, jongensspeelgoed, hip speelgoed, uniek speelgoed, buitenspeelgoed, kinderspeelgoed

 • jut en juul kinderkamer accessoires jongenstassen
  muurstickers kinderkamer jongenskamer, kinderkamer accessoires, kinderkamerstyling, kindermeubels, kinderbeddengoed, kinderbehang, kinderverlichting
  Ad Square hippe kinderkamer accessoires, kinderbehang, jongenskamers, woonaccessoires