Geloven in Sinterklaas….

12 november 2021

Vorig jaar al merkte ik dat mijn oudste (toen 6) al vraagtekens plaatste bij een aantal zaken. Hij merkte al grote verschillen in de verschijning van Sinterklaas. De zogenaamde Hulp Sinterklazen boden uitkomst. Het verstoppen van cadeau’s tot het ‘moment suprême’ werd een steeds grotere uitdaging. Gek genoeg verraadde een gevonden rol Sinterklaasinpakpapier, die ik snel wegmoffelde onder afleidende opmerkingen, weer niets. Gelukkig hebben we altijd een huis met een open haard gehad. 

Check dit toffe jongensspeelgoed >>

Tot welke leeftijd geloven in Sinterklaas?

Nu, een jaar later, worden de vragen moeilijker te beantwoorden. Terwijl het hele circus nog niet eens echt is losgebarsten. “Mama? Als de open haard zo open is, waarom regent het dan niet binnen?” “Er zit een kap op schatje.” “Maar dan kan ie er toch niet doorheen?” Of de regelrechte beschuldiging dat ik degene ben die dingen verstopt in plaats van zwarte piet. Zit ik het verdorie steeds maar weer recht te praten! Ik wring me in alle bochten en verkoop de smoesjes als zoete broodjes. Maar je ziet ze denken… steeds vaker en steeds langer… Geloven in Sinterklaas …

Sinterklaas herkennen

Het is een kwestie van tijd voor ze de hele maskerade door hebben. Jaren geleden herkende hij al het buurmeisje in een Piet. “Ja, die lijkt er inderdaad veel op!” riep ik op mijn meest onschuldige toon. Hij nam het voor lief. Toen. Nu zou hij daar niet meer intrappen. Dus ik vrees voor het bezoek van Sinterklaas. Gelukkig, en alvast mijn excuses aan diegenen die daar anders over denken, zijn hier de zwarte pieten nog echt zwart. Waren het alleen vegen geweest, dan hadden veel kinderen langs de route hun buurmeisje, buurjongen, oom, tante of andere bekenden zo in de smiezen gehad. Zo ook mijn oudste. En zijn zusje staat ernaast, en is wat minder goedgelovig.

Schoencadeau-trend : TOP 5 favoriete kindercadeautjes van dit moment! >>

Geloven in Sinterklaas gaat tot welke leeftijd?

Nu het er om begint te hangen, vraag ik mij af of hij volgend jaar nog gelooft in Sinterklaas.

In groep 5 hangt ’t erom of een kind nog gelooft. Omdat het ene kind dan nog wel, en het andere kind niet meer gelooft, gaat onze basisschool met groep 5 nog in het verhaal mee. De ouders van de kinderen in groep 5 wordt wel nadrukkelijk gevraagd hun ongelovig kind op het hart te drukken hierin mee te gaan, want er zijn nog kinderen die geloven in Sinterklaas.

Mijn oudste zit in groep 4. De zoon van een andere vriendin zit in groep 5 en gelooft inderdaad niet meer. Hij vroeg haar moeder hoe oud Sinterklaas is. “Ik zei dat ik het niet zeker wist maar het weleens meer dan 300 jaar kan zijn. Mijn zoon keek me aan en zei: maar mama, mensen kunnen toch helemaal niet zo oud worden?” Er volgden meer vragen en uiteindelijk hebben ze alles uitgelegd.

Dé speelgoed trends van dit moment >>

De reactie

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn vader mij mee naar de bossen nam voor een wandeling. Daar vertelde hij me het hele verhaal. Een jeugdsprookje kwam ten einde en het duurde even voor ik het begreep, of wilde begrijpen. Maar toen alles langzaam doordrong… was het allemaal eigenlijk heel logisch. Ineens vielen alle puzzelstukken in elkaar. Verdrietig was ik niet. En ik vond het Sinterklaasfeest nog net zo leuk en spannend. Daarbij was het nu extra leuk, omdat ik het spel mee mocht spelen voor mijn zusje, die nog wel geloofde. Mijn kleine jongen wordt groot, en zal er nét zo in staan zoals ik destijds. Een traditie van generatie op generatie die hopelijk nog lang in stand blijft.

Jouw ervaring?

Hoe oud was jouw kindje toen hij niet meer in Sinterklaas geloofde? En hoe heb je dat aangepakt? Wanneer ga jij het Sinterklaas geheim vertellen aan je kind? Leuk als je het ons laat weten in een bericht hieronder.

Betaalbaar houten speelgoed >>

Sint speelgoedboek op nummer 1 >>

Geloven in Sinterklaas

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

VTech switch en go dino

3 in 1 Mega T-Rex van VTech

Maak kennis met de Switch & Go Dino’s. Het interactieve kinderspeelgoed waar dino fans helemaal gek van zijn. Combineer de...
1200x1200 (1)

Cadeautips voor op het verlanglijstje van jongens.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…. Hopelijk heeft de goede Sint zijn boot weer vol pakjes liggen....
20231116_160542

Ga mee naar Mars! Met Lego Technic NASA Mars Rover Perseverance

De LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance is het ultieme bouwwerk voor alle ruimteliefhebbers, uitvinders en lego liefhebbers. Niet voor...