Probleemgebit en grote angst voor de tandarts #1

6 april 2018

Kind met een slecht gebit. Onze kleine Sverre heeft weinig geluk met zijn gebit. Al op jonge leeftijd kreeg hij zijn eerste gaatje. Ik snapte er niks van. Ik poetste toch goed? Een half jaar later kwamen er twee gaatjes bij. In overleg met de tandarts kocht ik andere tandpasta en zelf kocht ik mondspoeling voor hem. Ook flosste ik zijn tandjes en kiezen.

Lees ook: tand doorgeslikt >>

Helaas kreeg hij weer een half jaar later een ontsteking onder een kies en die werd eruit gehaald. Daarna werd mijn kleine Viking bang, heel erg bang voor de tandarts. En iedere keer dat we er waren, was er iets mis. Hoe kon dat nou toch?

Mondverzorging voor jongens >>

Kind met een slecht gebit

De laatste keer bij de tandarts wilde hij niet eens meer in de stoel gaan zitten. Zo bang dat er niet eens meer te praten was. Pas 6 jaar en extreme angst. Wat nu? De tandarts vertelde me over een speciale kindertandarts in De Bilt. Ze zou een doorverwijzing maken en daar zouden ze zijn kiesjes kunnen maken, eventueel onder narcose. En dan ook helemaal goed zodat hij daarna verlost zou zijn van zijn gaatjes.

Twee weken daarna was het zo ver, we reden naar De Bilt met onze kleine Viking. Mijn ex ging mee. Onderweg vertelden we hem dat deze speciale tandarts alleen voor kinderen was die bang waren en dat we ervoor gingen zorgen dat zijn angst weg zou gaan.

Daar aangekomen kwamen we bij een hele lieve vrouwelijke tandarts. Ik denk ook dat ze kinderpsycholoog was. Ze wist precies wat er in het koppie rond ging van onze bange zoon. Ze legde alles heel goed uit en uiteindelijk mocht ze zelfs even in zijn mond kijken. Ook wilde ze graag röntgenfoto’s maken en liet met behulp van een gebitje zien hoe dat moest. Sverre was ontzettend bang, maar na enige overtuiging is het gelukt. De uitkomst was minder mooi… Zijn overgebleven 7 kiezen zijn in gruwelijk slechte staat. Het glazuur is niet sterk genoeg. Een aandoening die al in de baarmoeder vast ligt. Zijn tanden en snijtanden zijn gelukkig goed.

Onder narcose

We krijgen een afspraak over een week. Dan gaat Sverre onder narcose en wordt zijn gebitje opgeknapt. Ik heb enorme kriebels in mijn buik en ben best bang. Aan Sverre vertel ik niet zo veel. Ik wil hem niet bang maken en hij heeft nog weinig besef van tijd. ‘Een week’ is voor hem nog te moeilijk. Ik besluit hem pas één dag van te voor te vertellen wat er gaat gebeuren. En ondertussen slaap ik een week slecht… Zullen zijn kiezen gered kunnen worden?

Wordt volgende week vervolgd!

Heb jij ook een kind met een slecht gebit? Misschien kunnen we elkaar helpen!

Lees ook: hartverscheurend, een hooggevoelig kind >>
Lees ook: HELP! We moeten naar de tandarts >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...