Schrijffysio helpt!

5 januari 2021

‘Wiljo, kom eens even hier, ik wil even iets met je bespreken over Sverre’. De juf van de Kleine Viking kijkt me een tikje ernstig aan en ik krijg kippenvel op mijn rug. Zal hij iets uitgespookt hebben? Schrijftherapie schrijffysio

Blijft achter met schrijven

Gelukkig heeft hij niks uitgespookt, maar hij blijkt wat achter te blijven met schrijven. Hij zit nu in groep 3 en krijgt nogal wat voor zijn kiezen, in het eerste half jaar van de schoolperiode heeft hij leren lezen en schrijven. Eerst schreef hij losse letters met potlood, maar nu leert hij aan elkaar schrijven met vulpen, en daar heeft hij moeite mee, hij schrijft slordig en maakt te veel onnodige fouten daardoor.

Lees ook: wat gaat er in het koppie van mijn kind om? >>

Sverre is een leftie

Sverre is een echte ‘leftie’ hij is zo links als het maar kan. Voetballen, knippen en schrijven doet hij links. Ikzelf schrijf ook links, maar ik ben juist verder met alles rechts. Vroeger op school was met een vulpen schrijven altijd lastig omdat ik met mijn hand over de natte inkt ging en daardoor vlekken kreeg.

De juf verteld me dat Sverre ook moeite heeft met alle letters even groot schrijven en wat langzaam werkt. Ze legt uit dat fysiotherapie vaak goed helpt omdat kinderen zich soms een verkeerde techniek aangeleerd hebben. Dezelfde dag nog mailt ze me een paar adressen door van fysiotherapeuten die hiermee bekend zijn. Ikzelf weet het nog niet, moet hij gewoon niet wat meer oefenen? Hij zit pas in groep 3 toch…?

schrijftherapie, schrijffysio, moeite met schrijven, schrijfachterstand kind

Schrijftherapie

Een week later gaan we voor het eerst naar schrijftherapie toe. Een aardige therapeute verteld ons wat we gaan doen. De eerste dag test ze vooral Sverre zijn kunnen en probeert uit te zoeken waar zijn probleem ligt. Ze vraagt aan hem om de volgende keer zijn schrijfpen van school mee te nemen. Uitslag krijgen we die dag nog niet, daar moeten we nog even op wachten. Sverre vind het reuze interessant en eigenlijk ook best leuk, al die aandacht.

Een week later komen we terug en heeft de fysio ook de uitslag. Gelukkig is het niet zo heel erg, maar Sverre kampt een beetje met hetzelfde probleem dat ik ook met schrijven had, alleen heeft hij zichzelf aangeleerd om zijn hand nu helemaal bovenlangs te draaien om geen vlekken te krijgen in de inkt. Een verkeerde schrijfhouding dus. En hij blijkt ook wat moeite te hebben met de fijne motoriek waardoor alles vrij slordig is.

Thuisgekomen gaan we ook aan de slag, ik laat hem samen met zijn zusje tekenen en met de strijkkralen spelen. Dat vind hij eigenlijk niet zo leuk, meisjesdingen, en ik zie ook echt dat hij er meer moeite mee heeft dan zijn zusje, maar hij snapt het doel gelukkig wel. Uiteindelijk krijgt hij zelfs nog lol in de kleine friemelwerkjes.

Schrijven verbetert zichtbaar

Iedere week daarna oefent hij steeds met de fysiotherapeute en krijgt hij steeds opdrachtjes mee naar huis. Ik merk dat hij het leuk vind om naar haar toe te gaan, maar ook dat zijn schrijven zichtbaar verbeterd! Het heeft zeker effect! Hij leert ook dat hij vooruit moet denken met schrijven, in zijn hoofd moet hij het woordje al zien voordat hij het op gaat schrijven.

Het heeft me verbaast hoe snel het gegaan is. In slechts 2 maanden tijd lijkt hij een jaar vooruit te zijn gegaan. Hij schrijft sneller en netter en heeft veel goede tips gehad. Ik was een beetje sceptisch in het begin, dacht dat hij gewoon wat meer oefening nodig had op school, maar ik ben toch overtuigd.

Meteen actie bij een schrijfprobleem!

Sverre moet nog 1 of 2 keer naar de schrijftherapie toe. Dan heeft hij in totaal een stuk of 7-8 ‘behandelingen’ gehad. Niet zo gek veel dus, en in die korte tijd is een flinke vooruitgang te zien. Ik dacht juist dat Sverre gewoon wat meer moest oefenen op school, hij schrijft immers nog maar zo kort, maar nu snap ik dat juist nu de fysio zinvol was. Hij had zichzelf een verkeerde manier van schrijven aangeleerd en dan moet je snel ingrijpen, nu kan dat nog makkelijk gecorrigeerd worden, als hij een aantal jaar schrijft is dat een stuk moeilijker.

Niet te lang wachten dus, als jij of de leraar van je kind een schrijfprobleem vermoedt. Ik ben inmiddels overtuigd!

schrijftherapie, schrijffysio, moeite met schrijven, schrijfachterstand kind

LEES OOK:

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...
ik als moeder van mijn kinderen, moeder zijn wat is dat, moederschap

Moeder zijn… wat is dat?

Time flies when you are having fun! Dit is een bekend gezegde en klopt ook zeker. Als je het leuk hebt...