Therapie na de scheiding

8 november 2020

Een tijd geleden schreef ik al eens dat de kleine Viking niet lekker in zijn velletje zat (lees de blog hier). Hij had erge last van de scheiding tussen zijn ouders. Ook wist hij de ware reden van de scheiding niet. Dat hield ik angstvallig geheim, bang dat hij erg boos op zijn vader zou zijn. Maar soms reageren kinderen heel anders dan je denkt… therapie kind na scheiding ouders

Vorig jaar ging het mis

Maar laat ik beginnen bij het begin. Vorig jaar na de zomer ging het mis. De kleine Viking zijn vader, mijn exman dus, had een nieuwe vriendin. Onbewust had mijn zoon nog steeds grote hoop dat het weer goed zou komen. Toen de nieuwe vriendin in beeld kwam, sloeg dat in als een bom. Zijn hele toekomstdroom spatte uiteen en dat kon hij niet verwerken.

Een heel verdrietig jongetje

Het resulteerde in een intens verdrietig jongetje, hij wilde niet meer naar school, niet meer eten, drinken, buitenspelen, hij wilde zelfs niet meer naar verjaardagsfeestjes, helemaal niks. ’s Avonds huilde hij in zijn bed en riep steeds dat hij bang was om dood te gaan. Naar school was ook vreselijk, hij liet me niet los en huilde zo hard. Zijn juf moest hem vasthouden als ik de klas uit ging. Nog uren nadat ik weg was, bleef hij stilletjes in een hoekje zitten. En een enkele keer lukte het zelfs niet, en moest ik hem weer mee naar huis nemen. Mijn hart brak in duizend stukken, iedere dag opnieuw. Nooit had ik een kind zo intens verdrietig gezien. Ik kon dit niet alleen en schakelde hulp in.

therapie kind, therapie kind na scheiding ouders, therapie kind na scheiden ouders

Therapie kind bij scheiding ouders

Gelukkig vond ik vrij snel een fijn bureau dat met kinderen werkte, en ook met Sverre aan de slag wilde gaan. Binnen korte tijd hadden mijn ex en ik daar een gesprek, en kreeg Sverre een intake. Sverre kreeg een lieve en keigoede therapeute toegewezen en Marloes leek de juiste persoon voor hem. Ze vertelde me dat Sverre een heel gevoelig jongetje is. Dat had ik nooit zo door gehad. Ik ben hard voor mezelf, schop onder mijn kont en door, tijd voor verdriet heb ik niet, als alleenstaande moeder kun je niet breken, en ik voel me schuldig dat ik niet genoeg oog voor het verdriet van Sverre heb gehad.

Therapeut Marloes

Sverre ging graag naar Marloes, zij was compleet neutraal en hij kon tegen haar vertellen wat hij wilde. Door middel van spelletjes kwam in horten en stoten steeds meer frustratie uit zijn koppie. Zo vond hij het heel erg dat hij niet de ware reden wist waarom zijn ouders gescheiden waren. Maar wij dachten juist dat hij nog te jong was om dat te vertellen.

Een boek over zichzelf

Samen met Marloes schreef Sverre een boek, een boek over zichzelf, over wat er nou eigenlijk allemaal gebeurd is in zijn leven. Vanaf zijn geboorte tot nu, met tekeningen erbij die hij zelf gemaakt heeft. En ook de ware reden van de scheiding staat erin. Dat boek heeft alles op een rijtje gezet voor hem. En nu het klaar is, is Sverre ook klaar met zijn therapie. Zijn boek kan hij pakken wanneer hij dat wil, en wegleggen als het nodig is. Hij mag het laten lezen aan wie hij wil. Ook heeft hij het boek voorgelezen aan mijn ex en mij, en aan zijn zusje.

therapie kind, therapie kind na scheiding ouders, therapie kind na scheiden ouders, werkboek kind, verslag over kind zelf

Er is een grote last van zijn schouders afgevallen en weet nu wat er gebeurd is. Hij heeft ons versteld laten staan wat een wijsheid er in dat kleine koppie zit. Hij voelt zich nu groot en gehoord, maar ook belangrijk genoeg om de waarheid te kennen.

Het gaat enorm goed met hem. Waar vorig jaar zijn schoolresultaten toch minder goed waren dan we gewend waren, zijn ze nu zelfs hoger dan gemiddeld. Mijn kleine Viking speelt weer, gaat graag naar school en is weer gek op feestjes. Hij is weer zijn oude zichzelf. Ook loopt het prima tussen mijn ex en mij, we hebben een goede regeling getroffen en om het weekend gaan de kinderen naar hun vader die vorig jaar bij zijn vriendin is ingetrokken, ze vinden het leuk daar. Er is dus weer rust en regelmaat en dat ie erg belangrijk voor hem, hij weet waar hij aan toe is.

Nare periode ligt achter ons

En ik ben ontzettend blij dat deze nare periode achter de rug is. Hoeveel tranen ik heb gelaten, hoeveel uur ik naast zijn bed heb gezeten om hem te kalmeren, hoeveel uur hij in mijn armen lag omdat hij zo bang was. Maar ik heb mijn kleine blonde Viking weer terug, en ik let goed op hem, want niet alleen hij heeft veel goeds geleerd van de therapie, maar ik ook!

LEES OOK:

Therapie kind na scheiding ouders

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...