10x Tips voor thuis spelen en leren tijdens de Coronacrisis

4 januari 2021

Eén van de gevolgen van het coronavirus is dat de scholen dicht zijn en de kinderen thuis moeten leren. Maar nog een gevolg van het coronavirus is dat de meeste ouders ook thuis moeten werken en niet naar kantoor kunnen. In het begin stonden mijn kids te juichen: “Jippie, niet naar school…”, maar na dag drie sloeg de verveling al toe. Hoe lang moeten we dit nog volhouden? Uit nood zijn wij op zoek gegaan naar leuke tips voor thuis spelen en leren.

10x Tips voor thuis spelen en leren

TIP 1: Dagschema thuisonderwijs

Structuur in onzekere tijden kan helpen voor kinderen en zeker ook voor ouders bij thuisonderwijs. Daarom heeft de Kleuteruniversiteit speciaal voor ouders een dagschema ontwikkeld zodat ze een logische indeling van de dag kunnen maken, waarbij activiteiten samen en individueel kunnen worden ondernomen. Download het dagschema hier.

Tip van Anne: weekschema voor kinderen >>

TIP 2: Bibliotheekje spelen

Boris is gek op boeken, maar niet op lezen… Klinkt natuurlijk gek, maar waarschijnlijk heeft hij dyslexie. Boeken met veel tekst zijn een no-go, maar boeken met het liefst veel plaatjes vindt hij wel leuk. Bekijk hier een overzicht van de leukste kinderboeken voor jongens.

Gratis voorlezen

Samen lezen is natuurlijk het leukst, maar ja, jij bent waarschijnlijk ook gewoon aan het werk en komt al tijd te kort. Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je gratis inloggen op De Voorleeshoek. Je vindt het inlogscherm hier.

Luisterboeken

Ook leuk om nu een aantal luisterboek aan te schaffen. Dat geeft toch weer een andere dimensie aan lezen. Mijn jongens willen echt niet altijd zelf lezen en dit is de uitkomst!  Bekijk dan deze luisterboekendie je zelfs voor maar €0,01 kunt bestellen en downloaden in een speciale app!

Leuk leren voor school met Squla >>

TIP 3 : Spelen in huis

Natuurlijk worden alle spelletjes weer uit de kast gehaald. Maar misschien vind je het ook leuk om andere dingen te doen, waar je wat van kunt leren.

 1. Schatzoeken
  Verstop een schat in huis. Maak een spannende schatkaart met een route door het hele huis. Wedden dat ze hier wel even mee bezig zijn!?
 2. Kleien
  Kinderen kunnen uren spelen met klei. Tijdens het kleien worden veel verhalen verzonnen en speelt de fantasie een grote rol. Bestel hier het leukste klei.
 3. Hutten bouwen
  Neem lakens, kleden en knijpers mee naar de woonkamer of zolder en bouw een geweldige hut. TIP: gebruik deze PL-UG tent kit. Natuurlijk is het extra leuk als je een zaklamp hebt en een verhaal in de hut voorleest. Neem je broodtrommel gevuld met lekkers mee voor een lunch in je eigen tent.
 4. Post!
  Maak mooie tekeningen en stop ze in een envelop. Doe ze in de brievenbus van een verzorgingshuis in de buurt. Daar komt nu veel minder bezoek dan normaal en zij zullen daar heel blij van worden.
 5. Mega kleurplaat
  Even lekker kleuren werkt heel ontspannend en is ook leuk om samen met je kind te doen. Iedere dag een stukje kleuren aan een mega kleurplaat is leuk en aan het eind van de coronacrisis heb de een mooie kleurplaat af.

thuis spelen en leren tijdens de Coronacrisis, thuis leren, thuisblijven kind, kinderen thuis, leuke tips thuis blijven, mega kleurplaat, thuisonderwijs, mama is juf

Boris in zijn kamertje aan het kleuren. PS: hij draagt het liefst deze outfit iedere dag.

TIP 4: Samen koken

Dit is de ideale tijd om je kind te leren koken. Zoek de benodigde ingrediënten bij elkaar, bekijk hoeveelheden, weeg af, snijd samen en bespreek alle handelingen. Hoe leuk is het om een taart te bakken en deze weg te geven aan de bijvoorbeeld de buurvrouw.

TIP 5: DISCO

Ga samen dansen. Zet gewoon muziek op en verzin een leuk dansje met simpele pasjes of doe samen met je zoon of dochter mee met TikTok. Dat zal ze geweldig vinden. En wedden dat jullie dubbel liggen van de lol samen. Heb je meteen de nodige beweging weer gehad.

Of leer een instrument bespelen. Boris zijn broer heeft nog een keyboard staan en Boris gaat nu iedere avond eventjes op YouTube een liedje oefenen.

TIP 6: Berenjacht

Je aanmelden kan binnenshuis, maar buitenshuis kun je op Berenjacht. Wat een geweldig idee vind ik dit! Dit idee bestaat al in enkele landen, met name België en Australie. Het idee is dat mensen beren voor het raam zetten, zodat er voor kinderen in deze moeilijke tijd een leuk buitenspel ontstaat: Ze kunnen op Berenjacht. Natuurlijk kunnen volwassen ook meedoen: Maak een foto van een beer achter een raam en plaats die in deze groep. Zo kun je een leuke speurtocht maken voor anderen of zelf meedoen.

TIP 7: GRATIS TOEGANG tot online SMARTGAMES

Ik hoor je al denken: GAMEN? Dat wil ik liever niet. Maar weet je dat de kinderen van gamen ook dingen leren. De spellen van Smartgames maken je kind slimmer. Jij blij en hij blij! SMARTGAMES geeft je de komende zes maanden gratis toegang tot SmartGames Live & hun applicaties. Krijg hier gratis toegang

TIP 8: Beloon je kind met een mooi boek

De hele dag leren vergt een hoop inspanning van iedereen. Even een rustmomentje is heerlijk en ook nodig. Beloon je kind na het harde werken met een mooi boek. Goed voor de ontspanning en tevens goed voor de woordenschat 😉  Bekijk hier leuke kinderboeken tips.

thuisblijven kind, thuis vermaken, tips tegen verveling kind, knutselen kind

TIP 9: Knutselen

Knutselen met je kind of kinderen, hoe leuk is dat?! Super leuk natuurlijk en helemaal wanneer je samen leuke, maar niet te moeilijke projectjes maakt. Zo blijft het leuk, heb je snel resultaat (tja, met die ongeduldige jongens van mij is dat wel handig) en doe je ook nog wat samen. Tijd om aan de slag te gaan!

TIPS voor een opgeruimd huis >>

TIP 10: Geef elkaar iedere dag een compliment

Thuisonderwijs is en blijft lastig! De laatste tip uit onze tips voor thuis leren en spelen is er een voor het hele gezin. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Geef elkaar op een bepaald moment van de dag, bijvoorbeeld bij het avondeten, een compliment. Dat zal de sfeer in huis zeker ten goede komen!

Heb jij nog meer leuke tips voor thuis spelen en leren en thuisonderwijs voor ons en andere ouders? Deel ze gerust hieronder in een reactie of stuur ze naar info@boyslabel.com. Zo kunnen we elkaar helpen om deze Corona tijd zo snel mogelijk door te komen. 

Sport puntenbingo

thuisonderwijs, thuis gymmen, gymles thuis, gym voor kinderen, Tips voor thuis spelen, tips thuisonderwijs
Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

winactie oçhill winnen win actie

10 Tips voor een betere nachtrust voor je kind

Goed slapen hangt bij kinderen af van diverse factoren. Regelmaat, een rustige slaapomgeving en gezonde gewoonten overdag zijn de dingen...
opvoeden

Steeds meer moeite met de opvoeding van kinderen

“Ieder huisje heeft zijn kruisje”. Een uitspraak die je nog vaak voorbij hoort komen. In ieder huis spelen er soms...
koffie voor kinderen wel of niet

Koffie voor kids: mag het of mag het niet?

De eeuwige vraag: mogen kinderen koffie drinken? Het is een onderwerp waar veel ouders zich zorgen over maken en waarover...