Goede voornemens: 8 tips voor een opgeruimd huis

8 december 2021

Het nieuwe jaar gaat zo beginnen. Dé uitgelezen kans om die goede voornemens nu eens echt vol te houden! Afvallen, meer sporten, stoppen met roken, meer aandacht voor het nu, een opgeruimd huis en… Zo zijn er nog veel meer voornemens die oh zo moeilijk vol te houden zijn. Ik ga proberen je er met eentje te helpen: tips voor een opgeruimd huis.

Nu is het niet zo dat mijn huis perfect opgeruimd en netjes is, echt niet! Maar ik kan erg slecht tegen rommel en houd wel van een beetje orde in huis. Al is dat natuurlijk lastig met twee kleine jongens 😉 Auto’s, Playmobil, Duplo, knikkers en andere pruttel, alles slingert er bij ons rond.

Let’s go: tips voor een opgeruimd huis

tips voor een opgeruimd huisRavi, mijn oudste, is een waar verzamelaar. We kunnen geen rondje wandelen zonder met stokken, stenen of gevonden voorwerpen thuis te komen. En alles moet behouden worden natuurlijk. Ik ben er gelukkig wel duidelijk in dat stokken en grote stenen buiten moeten blijven. Voor andere zaken heb ik hem verschillende maten wekpotten gekocht. Kralen, keycords, kassabonnen, oude pasjes, plastic muntjes, steentjes en oude sieraden, alles wordt hierin verzamelt. Ravi is soms net een ekster, azend op alles wat glinstert. Hij heeft helaas nog nooit echt iets van waarde gevonden 😉.

Maar je kunt dus nagaan dat ik er niet blij van word dat ik deze spullen keer op keer overal tegenkom. Ik ben er dan ook goed in geworden om de rommel onder controle te houden. En daar help ik jou ook graag bij. Hieronder enkele tips voor een opgeruimd huis:

Opruimtips:

#1 Ruim pas op als de kinderen klaar zijn met spelen

Opruimen tussen het spelen door heeft niet zoveel zin. Ruim pas op als de kinderen klaar zijn met spelen. Anders blijf je bezig, niet alleen met opruimen en schoonmaken, maar ook met irriteren en boos worden. Laat het dus los, laat ze lekker rommel maken. Zijn ze klaar? Ga dan samen opruimen en laat je kind(eren) meehelpen. Aan het einde van de dag, als ze in bed liggen, kun je de puntjes weer op de i zetten. Kussens recht, laatste autootjes in de mand, bekers en bakjes in de vaatwasser en de tafel en/of vloer nog een extra beurt geven.

Opruimen kost minder tijd dan zoeken!

#2 Ontspullen

Dit betekend het je ontdoen van spullen die je niet (meer) nodig hebt. Een term van deze tijd, maar één waar ik helemaal voor ben. Heb je echt alles nodig? Lijkt me niet! Dus geef spullen die je niet meer gebruikt of niet meer mooi vindt weg, of verkoop ze via Facebook of Marktplaats. Geeft zoveel rust en ruimte!

#3 Pak het ruimte voor ruimte aan

Ga niet alle ruimtes tegelijk te lijf, dat creëert nog meer chaos. Ook binnen een ruimte kun je het beste gestructureerd te werk gaan. Voorbeeld: trek je kledingkast plank voor plank leeg, maak hem schoon, vouw kleding per soort netjes weer op. Wees ondertussen kritisch en sorteer wat je houden wilt en wat niet. Bij twijfel trek het nog even aan, desnoods voor één dag. Leg hierna alle kleding die je houden wilt netjes terug en de rest gooi of geef je weg, of verkoop je.

#4 Koop boxen, dozen en manden

Opbergboxen, dozen en manden zorgen voor heel veel overzicht en ruimte in huis. Mooie manden zet je zichtbaar neer en die plastic bakken zet je in de kast of onder het bed. Zo hebben wij een mooie auto- en Duplomand in de woonkamer staan. Een reuzen rieten mand met ‘van alles en nog wat’ speelgoed in de eetkamer. En onderin de buffetkast en onder de bedden van de jongens staan de bakken met knutselspullen, Playmobil, Lego, de houten trein en alle diertjes. Wil je weten hoe de kamers van Ravi en Bodhi eruit zien? Lees dan mijn blogs hierover.

#5 Geef alles een eigen plek

Zoals hierboven staat is het handig om boxen, bakken of manden te hebben voor speelgoed. Zo weet je wat waar in moet. Alles heeft dan een eigen plekje, dit scheelt ook tijd met opruimen en met terugvinden. Maar dat geldt voor alles: jassen aan de kapstok, sleutels in het sleutelbakje en plakband in de lade van de kast. Overzichtelijk, handig en duidelijk, ook voor de kinderen 🙂

#6 Papierwerk, ik word er soms gek van!

Folders, brieven, magazines, kortingskaarten en huis-aan-huis kranten. Overal in huis vind ik dit papierwerk terug. Deze papieren bende sorteer je door stapeltjes te maken. Gooi meteen weg wat weg kan. Berg belangrijke zaken en afgehandelde dingen netjes op in een map of lade. En maak een stapeltje met papierwerk dat je nog moet lezen, betalen of uitzoeken. En doe dat dan ook snel, zodat ook dit stapeltje weer verdwijnt!

#7 Opruimen met muziek

Opruimen is niet altijd even leuk! Maar wanneer je een leuk muziekje opzet kan het wellicht wel iets leuker worden.

Muziek brengt de geest tot rust als het stormt in je gevoel

#8 Elke dag heel even de tijd nemen

Zorg ervoor dat je elke avond voor het slapen gaan je huis (voor het oog) schoon en opgeruimd hebt. Dan heb je aan een uurtje per week genoeg voor de grote schoonmaak. De ene week boen je de vloer, de andere week was je de ramen, veeg je de tuin of zuig je de lades uit. Houd je dit netjes bij dan kom je een heel eind. Ben je toch gek op schoonmaken en opruimen of is het écht nodig?! Ga dan één keer per (twee) maand op een vrije ochtend flink los. Start cleaning like a pro!

Succes!

Ik hoop dat mijn tips voor een opgeruimd huis helpen, dat schoonmaken en opruimen sneller gaat en leuker wordt. Bij mij thuis is het dus écht niet altijd netjes. Als mijn kinderen aan het spelen zijn of ik mijn kast overhoop heb getrokken om 20 setjes kleding te passen voor een feestje, dan is het een bende! Soms voor even, soms voor een paar dagen, maar in mijn wekelijkse opruimsessie pak ik dan dit alles weer aan. En het is waar, opruimen is net dweilen met de kraan open… Vreselijk frustrerend soms. Maar ja, dat hoort nou eenmaal ook bij het moederschap 😉

Hoe pak jij dit aan? Of heb je nog tips voor een opgeruimd huis voor mij? Ik hoor het graag!

tips voor een opgeruimd huis

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...