Het is NU extra belangrijk om te bewegen, voor ouders en kind!

13 december 2021

Nu we meer thuis zitten met z’n allen is het nog belangrijker voor een gezonde leefstijl om voldoende te bewegen, voor ouders en voor kinderen! Onderzoeken uit de eerste lockdown tonen aan dat bewegen één van de elementen is die kinderen helpt zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen. Zo blijkt dat een groter deel van de basisschoolkinderen motorisch minder vaardig was dan leeftijdsgenoten vóór de lockdown. 

Bewegen is belangrijk!

De motorische ontwikkeling van een kind start al op jonge leeftijd: hoe meer een jong kind beweegt, hoe beter de motorische vaardigheid zich ontwikkelt. Vanaf een jaar of 7/8 wordt juist de motorische vaardigheid van kinderen steeds bepalender voor hoe actief kinderen zijn. Naast dat bewegen ook plezier oplevert heeft het ook een positieve invloed op slapen, zelfvertrouwen en omgaan met stress. Des te belangrijker dus dat jonge kinderen veel bewegen.

Tips om meer te bewegen in en rond het huis

  • Neem je kinderen mee voor een wandeling of een boodschapje in de buurt. Lekker samen naar buiten met als afwisseling een keer de (loop)fiets, step, of buggy.
  • Gebruik speelgoed dat bewegen stimuleert, zoals een bal of een loopfiets, of laat je kind vrij rondkruipen of -lopen in de kamer.

  • Doe yoga oefeningen samen met je kinderen.

Waarom Yoga voor kinderen

Yoga is een goede manier om je lichaam én geest in balans te brengen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kind. Tijdens een yogasessie voer je oefeningen uit die je energie en kracht geven. Hierdoor voel je je ontspannen, minder gestrest, zit je beter in je vel en kun je beter omgaan met tegenslagen. 

Natuurlijk kun je naar de sportschool gaan en hier een yoga les volgen, maar je kunt dit ook prima samen met je kind thuis doen in de woonkamer of in de slaapkamer. Zorg dat je een rustige plek hebt waar je even je oefeningen samen kunt doen, ieder op een eigen yoga mat. Door yoga oefeningen te doen worden je spieren flexibel. Dit verkleint weer de kans op blessures. Yoga maakt je bewust van je lichaam en je lichaamshouding. De hele dag achter een beeldscherm zitten is niet goed voor jou en zeker ook niet voor je kind. En weet je dat zelfs je concentratie beter wordt van Yoga? Door de oefeningen met aandacht uit te voeren leer je je beter te concentreren. Daarnaast stimuleert het de fantasie en creativiteit. Dus waar wacht je nog op? Aan de slag;

yoga voor kinderen, yoga oefeningen

Yoga oefening 1: de slang

Een fijne oefening om mee te beginnen is ‘De Slang’ of ‘Cobra’: Lig met je buik op de mat. Voorhoofd op de mat. Zet je ellebogen op de grond naast je borst. Duw dan je hoofd en daarna je borst van de mat. Maak het gesis van een slang. Kom rustig weer naar beneden met je voorhoofd op de mat. 

Yoga oefening 2: de vlinder

Ga recht op je yoga mat zitten. Zet je voeten tegen elkaar en laat je knieën uit elkaar vallen. Voetzolen zo dicht mogelijk bij je kruis. Je benen zijn nu de vlindervleugels. Beweeg de vleugels rustig heen en weer. Let hierbij goed op je houding en zorg dat je rug goed gestrekt is. Adem in en adem uit.

Yoga oefening 3: het veertje

Zorg dat je allebei een veertje hebt, welke je op je hand legt. Adem nu diep in en tijdens de uitademing blaas je het veertje weg. Dit momentje kun je meerdere keren tussen een oefening in plannen. Het zorgt voor extra ontspanning en een goede ademhaling.

Yoga oefening 4: de kikker

Deze oefening is geliefd bij kinderen en ik snap wel waarom! Ga zitten op je hurken met je knieën naar buiten en je hielen tegen elkaar aan. Houd je rug recht en kijk naar voren. Nu mag je rondspringen en kwaken als een kikker. Wedden dat jullie daarna samen over de grond rollen van het lachen 🙂

Yoga oefening 5: de boom

Ga staan met beide voeten stevig op de grond. Zet je handen tegen elkaar tegen je borst. Ga wat meer op je linkerbeen staan. Doe je rechtervoet omhoog en balanceer op je linkerbeen. Lukt dit goed, zet dan je rechtervoet in de binnenkant van je linkerenkel (of hoger als dat lukt). Je knie moet naar buiten gericht blijven. Strek dan je handen boven je hoofd. Houdt je staande been gestrekt. Houd dit een poosje vol en wissel dan van been.

Yoga oefening 6: de brug

Ga op je rug liggen op de grond. Zet je voeten op de grond en buig je knieën. Til je billen omhoog, maar laat je schouders op de grond. Houd je armen ontspannen naast je lichaam. Je hebt nu met je rug een brug gemaakt. Hou deze houding een paar tellen vast en beweeg dan weer rustig richting de grond. 

Yoga oefening 7: de muis

Dit is de meest ontspannen houding en goed om die als laatste uit te voeren. Ga op handen en knieën zitten. Leg je voorhoofd rustig op de grond. Je zit nu in een rust positie. Leg je armen langs je lichaam op de grond. Dit kun je een paar minuten blijven doen.

Nog wat tips

Wanneer je het fijn vindt kun je ook een ontspannen muziekje op de achtergrond afspelen.

Al deze oefeningen kun je een paar keer herhalen, net wat jullie fijn vinden om te doen. Let daarbij ook goed op of je kind zijn ademhaling niet vast blijft houden en op zijn houding. 

Soms verzinnen kinderen hun eigen oefeningen of bewegingen. Dat is geen probleem en alleen maar leuk. Laat je creativiteit maar lekker los en relax!

Namasté! 

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel-2

Dit is waarom je als student een goedkope zorgverzekering wil

Als student is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben, maar niet altijd staat je budget dat toe. Een...
PA183077

Retour Jeans X Touzani voor de sportieve boys

Retour Jeans komt ook dit jaar weer met een toffe sportieve collectie in samenwerking met Touzani. De fijnste trainingspakken en...
touzani kleding, kleding voor jongens, touzani x retour jeans, retour denim de luxe, sportieve jongenskleding, sportieve kinderkleding, zomer 2022, boyslabel

Sports meets Fashion

Tieners ontwikkelen hun eigen stijl en weten precies wat ze wel, en zeker ook, niet mooi vinden. Zo ook Boris....