Zo houd je de schermtijd van je kind beter onder controle

21 juni 2022

Komt jouw kind op een leeftijd dat het hebben van een eigen mobiele telefoon normaal wordt? Als ouder kan dit best een lastig moment zijn, want je wilt natuurlijk niet dat jouw kind straks continu tijd spendeert op een telefoon. Hoe je de schermtijd van je kind beter onder controle kunt houden als hij/zij straks een telefoon heeft? Wij zetten wat tips op een rijtje.

Voordat we je meer vertellen over hoe je de schermtijd van je kind beter onder controle kunt houden, is het eerst goed om te weten welke telefoon geschikt is voor je kind. Om hier de juiste keuze in te maken, is het belangrijk om te kijken naar waar het toestel allemaal volgens jou over moet beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het formaat, het besturingssysteem, de opslagruimte en de camera’s. Telefoons die je zeker kunt overwegen voor jouw kind, zijn samsung telefoons. De toestellen van dit merk draaien op Android en zijn te koop in verschillende prijsklassen. Er moet hierdoor hoe dan ook wel een telefoon tussen zitten die goed bij jouw kind past. Hieronder sommen wij voor je op hoe je de schermtijd van je kind straks onder controle kunt houden.

Maak duidelijke afspraken samen

Als je een eerste telefoon voor je kind gaat kopen, is het goed om samen duidelijke afspraken te maken over de schermtijd. Als je niet wilt dat jouw kind continu bezig is met het toestel, is dit van groot belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afspraken over het aantal uur per dag, maar ook over het gebruik van een telefoon bij het eten etc. Als je samen met je kind tot goede regels bent gekomen, is het een aanrader om deze regels ergens op te schrijven. Zo kunnen jullie het altijd nog teruglezen als het even misgaat en regels worden verbroken.

Geef zelf het goede voorbeeld

Om te voorkomen dat jouw kind straks veel schermtijd heeft, is het slim om zelf als ouder het goede voorbeeld te geven. Het is tenslotte niet helemaal eerlijk als jij wel de hele dag op je toestel mag zitten, maar je kind niet. Om je kind niet verslaafd aan je telefoon te maken, is het daarom handig om zelf het goede voorbeeld te geven. Gebruik ook niet continu je telefoon, zodat je kind ook ziet dat jij ook niet te veel met je telefoon bezig bent.

Niet voor het slapengaan

Om de schermtijd van je kind beter onder controle te houden, is het een aanrader om ervoor te zorgen dat je kind het toestel niet voor het slapengaan kan gebruiken. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het kan de nachtrust verstoren en dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Het kan slim zijn om ervoor te zorgen dat de telefoon van je kind gewoon beneden blijft liggen in plaats van op de slaapkamer. Zo wordt de verleiding om de telefoon te pakken ook minder groot en dit kan de kans op een betere nachtrust vergroten.

De nuttige schermtijd vergroten

Een andere manier om de schermtijd van je kind beter onder controle te houden, is om de nuttige schermtijd te vergroten. Hiermee bedoelen we dus niet scrollen op social media, maar bijvoorbeeld het gebruiken van educatieve apps. Op deze manier spijkert je kind kennis bij en is het dus nuttig om gebruik te maken van het beeldscherm.

Deze dingen hierboven kun je gebruiken ter inspiratie als ouder om je kind niet verslaafd te maken aan een telefoon. Het is goed om de schermtijd van je kind onder controle te houden, dus werk hier samen aan.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

afscheidscadeau voor de juf, juffencadeau, afscheidscadeau juf, juffenkaarten

Een afscheidscadeau voor de juf

Bijna is het weer zover…. De zomervakantie!! De wekker en ik zijn niet echt goede vrienden, om over Xavi en...
peuterpuberteit, handboek omgaan met peuters, ik ben twee en ik zeg nee

Het speciale ‘peuter woordenboek’

Ken je dat, dat als je bepaalde woorden gebruikt of überhaupt iets vraagt aan je peuter dat je gelijk als antwoord...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...